(Jordi Llisterri-CR) Barcelona ha celebrat la canonització del bisbe Óscar Romero a l’Església de Santa Anna, temple que acull també unes relíquies del sant proclamant aquest 14 d’octubre. La celebració va ser una mirada al que aporta avui la vida de Romero amb els testimonis d’Arcadi Oliveras, de Justícia i Pau, i de Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. El jesuïta Paco Xammar, promotor dels Comitès Óscar Romero, va moderar la conversa a la qual finalment no va poder ser present sor Lucía Caram.
La lluita contra les desigualtats i l’espiritualitat que va impulsar Romero són dos dels elements ben vius. Arcadi Oliveras va posar dos exemples de la continuïtat del papa Francesc en aquesta línia. L’eliminació “definitiva d’una l’aberració que existia a l’Església que encara tolerava la pena de mort”. I la dimensió de conversió ecològica que impulsa la Laudato Sii.
Gerard Pisarello va relatar el seu allunyament de l’Església però la proximitat amb el compromís social i amb “la gent cristiana que admiro moltíssim i que m’interpel·la”. I més concretament la proximitat i impacte que va tenir Romero en la seva creació de la seva consciència social i en tot el continent Llatinoamèrica on va néixer. Pisarello va fixar-se especialment en la radicalitat de l’opció de Romero de no optar per la violència en uns anys d’opressió i dictadures a tot el continent: “es necessiten moltes conviccions per no defensar la lluita armada”. Un exemple que també va viure en una família de fortes conviccions religioses fins i tot quan la dictadura militar argentina va assassinar el seu pare.
L’acte de celebració a Santa Anna es va tancar amb una missa presidida pel cardenal Lluís Martínez Sistach. La conversa es pot veure íntegra en aquest vídeo.