Arquebisbat de Barcelona Els resultats del darrer informe PISA van evidenciar un rendiment molt per sota de la mitjana en l’alumnat de casa nostra. Per al jesuïta Enric Puig, que va ser durant 16 anys secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), una causa és "el sovintejat canvi de llei d’educació, que no és convenient".
"El nostre sistema ha viscut aquests canvis amb massa freqüència, relacionats amb els canvis de color polític", assegura. En aquest context, la Llei d’Educació de Catalunya, de l’any 2009, és "un referent exemplar". "A les escoles s’han seguit teories pedagògiques, modes pedagògiques, poc experimentades i contrastades", afegeix. Recollim l'entrevista de l'arquebisbat al jesuïta.
Quin model s’hauria d’adoptar per millorar l’ensenyament?
Convindria acabar amb aquest enfrontament pública-concertada i treballar més els aspectes estrictament educatius. Tenim un referent molt clar en la sanitat. Un percentatge molt alt d’hospitals són concertats. Hi anem si ens convé i, en ser concertats, són gratuïts. El Servei d’Educació de Catalunya hauria de trobar el seu encaix en aquest sentit. Pel que fa a metodologies i continguts, els docents experimentats i els especialistes solvents poden assenyalar camins a seguir.
L’escola concertada ha sortit més ben parada a l’Informe. Això vol dir que es fan bé les coses…
L’interès d’algunes persones i determinats grups, entitats i partits en enfrontar l’escola pública i escola concertada han fet i fan mal favor al Servei d’Educació de Catalunya, que aplega les escoles públiques i les concertades d’iniciativa social. Caldria que totes fossin gratuïtes i que els pares escollissin la que s’ajusti a les seves preferències.
Per què recomana l’opció de l’escola cristiana?
Són escoles amb una identitat definida, la qual els demana una fidelitat, que des dels valors evangèlics poden ajudar els alumnes a donar sentit a la seva vida. Altres aspectes a destacar serien: una governança clara, definida i eficaç, la selecció del personal docent, la seva formació permanent i els equips docents cohesionats.
Foto i Text: Òscar Bardají pel Full Dominical.