Vés al contingut

(Sant Joan de Déu) L’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu ha aprovat les línies estratègiques de la Província d’Espanya per als pròxims quatre anys. Aquestes línies d’Acció per a l’Àrea d’Hospitalitat de l’Orde a Espanya han estat consensuades i aprovades pels germans de Sant Joan de Déu en el primer Capítol de la Província de Sant Joan de Déu d’Espanya que s’ha celebrat a Guadarrama, Madrid, del 2 al 7 de maig.

El director general de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu a Espanya, Juan José Afonso, ressalta que “les línies estratègiques aprovades per a la província d’Espanya estan dirigides a mantenir i enfortir el nivell d’excel·lència al servei de les persones". Per a ell, també consoliden l'aposta per "un model integral d’atenció a la vulnerabilitat que permetrà que els centres, des de cada realitat, treballin d’una manera més coordinada des del punt de vista social i sanitari". Així, podran complir la missió de l'orde, que no és una altra que "contribuir a crear una societat més justa i solidària”.

Reforçar el model de gestió i organització de la institució és un altre dels eixos clau marcats en aquest Pla. Sant Joan de Déu és l’única institució en el món que, per la seva singularitat, integra en la seva cadena de valor assistencial totes les funcions i serveis essencials característics de l’economia social i del coneixement atenent per àmbits d’actuació a la persona i el seu entorn.

“La identitat de l'orde continua vigent”

Les línies estratègiques estableixen 9 objectius estructurats en tres eixos principals que concerneixen a la identitat i destinataris de la missió de l’Orde, la gestió i finançament, i el model organitzatiu, establint un marc que permet continuar treballant en l’eficiència, sostenibilitat i autonomia de la institució i dels centres.

“Després de gairebé 500 anys de servei, la identitat de l’Orde continua vigent, i la seva activitat, necessària", afirma Afonso. L'objectiu és reforçar el compromís de l’orde amb les persones que atenem en els diversos àmbits i centres, així com detectar i prioritzar una resposta àgil en qualsevol de les seves situacions, no sols a nivell assistencial, també a través del desenvolupament de l’àrea del coneixement que, juntament amb la màxima cura dels professionals, són "eines imprescindibles per a millorar la salut de la població”, assegura.

Els 80 centres que formen la xarxa nacional de l’orde funcionen amb un model institucional, organitzatiu i assistencial en xarxa, però amb la màxima independència per a donar una resposta eficaç en el seu àmbit d’actuació i territori geogràfic. Tots actuen preservant la identitat i el model d’atenció de l’orde, que assegura la pràctica assistència sota el millor coneixement científic disponible centrat en la persona i el seu context i atenent totes les seves dimensions.

Un nou període que consolida la província única

En aquest capítol també ha estat escollit el govern provincial que s’encarregarà de posar en marxa, al costat de la resta d’òrgans de govern de la Institució, els plans d’acció i que tenen l’objectiu de preservar i potenciar la identitat i el compromís de l’Orde en l’atenció a les persones malaltes, pobres i necessitades, contribuint al benestar del conjunt de la societat, segons el model assistencial de Sant Joan de Déu.

Així ho ha assenyalat el nou superior provincial, Amador Fernández, que ha subratllat que “el nou equip de govern treballarà perquè, en cada racó, en cada casa de la Institució interioritzem, integrem i potenciem aquesta nova realitat que implica que la nostra responsabilitat atenent els més vulnerables és, fins i tot si cap, major. El nostre treball davant els desafiaments als quals s’enfronta l’actual societat és tan necessari com sempre ho ha estat i estarem al seu costat. És la nostra manera d’entendre la nostra fe, la nostra manera de ser Església”.

Aquest nou període que arrenca ho fa també consolidant el procés iniciat el passat 16 de març de 2021, quan l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu va fer el pas definitiu cap a la Província única, integrant en una sola estructura de gestió els centres existents de tots els àmbits d’actuació de l’Orde a Espanya.

La Província d’Espanya està formada per 80 centres a través dels que l’Orde va atendre l’any passat 1.900.000 persones, prova del seu compromís amb la societat, que ha de continuar i potenciar-se units, tal com assenyala el superior general, Jesús Etayo, quan parla d’aquest nou projecte: “entre tots els que formem part de la família de Sant Joan de Déu a Espanya hem arrencat un nou projecte tremendament il·lusionant, el somni de la Província d’Espanya. Ara toca continuar acostant l’espatlla per a consolidar-lo i perquè ens permeti complir la nostra missió que no és una altra que la de continuar fent el bé, ben fet com ens va ensenyar el nostre fundador, Joan de Déu. Avui, gairebé 500 anys després, és necessari recordar el seu esperit per a servir millor al nostre propòsit, cuidar i protegir als que més el necessiten”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.