(Fundació Pere Tarrés) Cada 20 de novembre se celebra el Dia Universal dels Drets dels Infants, una data que vol commemorar el dia que, el 1989, les Nacions Unides van aprovar la Convenció sobre els Drets dels Infants, un document que recull tots aquells drets inexcusables dels quals tots els nens i nenes haurien de poder gaudir. Però cada any, la Fundació Pere Tarrés aprofita també aquesta data per assenyalar precisament que els drets dels infants són sistemàticament vulnerats a la nostra societat: milers d’infants a tot el món i també a Catalunya no poden gaudir encara de drets tant bàsics com la llibertat d’expressió, la igualtat d’oportunitats, l’educació, la pau, el dret a l’habitatge o el dret al joc i al lleure. Enguany, després de les devastadores conseqüències de gairebé dos anys de pandèmia sobre les famílies més vulnerables, la Fundació vol posar una especial atenció sobre la necessitat d’atendre la pobresa infantil però també la salut mental i emocional dels infants.
No és nou que la pandèmia ha provocat un col·lapse del sistema dels serveis socials i ha agreujat la situació de les famílies que es troben en situació de major vulnerabilitat: pèrdua o precarització de les feines, davallada dels recursos econòmics per cobrir les necessitats diàries d’higiene i alimentació, manca de recursos materials, informàtics o de connectivitat, problemes de convivència familiar, dificultats per accedir a activitats de lleure educatiu que a l’estiu o en vacances són beneficioses per als infants i els atorguen aprenentatges i vivències enriquidores... I totes aquestes situacions sovint dramàtiques han afectat de manera especial els infants, que sovint les han hagut de viure en silenci, amb la sensació de fer nosa i en un context d’angoixa i incertesa que ha afectat el seu equilibri emocional.
És conegut que el covid-19 ha empitjorat encara més les desigualtats en la salut dels infants i de fet, l’estudi “Promoció de la infància Fundació Pere Tarrés. Infància i Salut a Catalunya i Espanya” determina que la salut mental dels infants de classes més desafavorides és molt pitjor que la dels de classes econòmiques benestants.
D’aquí que aquest any la Fundació Pere Tarrés, apart de les necessàries accions per acabar amb la pobresa infantil, reclami també polítiques específiques que atenguin la salut mental i emocional dels infants, sovint ignorades. Un recent estudi de la Fundació explicava com el sector del lleure educatiu ha estat tot aquest temps en primera línia de la crisi i com les entitats que promouen activitats de lleure havien adaptat un 90% de les seves activitats per tenir en compte les necessitats emocionals dels infants. Però des del sector demanem també polítiques públiques per atendre la salut mental i emocional dels nens i nenes, especialment els que es troben en una situació de major vulnerabilitat.
Decàleg de propostes al Govern i als partits
Precisament per tal de posar la infància en primer pla de les prioritats polítiques, la Fundació Pere Tarrés ha fet arribar al Govern i als partits polítics representats al Parlament de Catalunya un decàleg de propostes per enfortir el sector social, que ha estat l’encarregat de parar el cop davant la crisi social generada per la pandèmia, i començar a solucionar la greu vulneració de drets que encara avui en dia pateixen milers de nens i nenes a casa nostra.
Un calendari escolar per sensibilitzar i fer pedagogia
L’entitat també ha destinat enguany el seu calendari escolar anual, que cada any dedica a una causa social diferent, a sensibilitzar sobre la situació de la infància i la necessitat de posar fil a l’agulla per garantir uns mínims per a tots els nens i nenes. Fins el pròxim agost, l’entitat difondrà cada mes un dret diferent amb accions de sensibilització a les xarxes socials i propostes educatives ideades per un equip de docents, formadors i pedagogs de la Fundació Pere Tarrés adreçades a escoles, centres socioeducatius, centres d’esplai i famílies.
El calendari selecciona dotze d’aquests drets en funció de la seva representativitat i de la vinculació directa amb el món de l’educació i el lleure: educació, alimentació saludable, lleure i joc, igualtat d’oportunitats, pau, participació, dret a ser un/a mateix/a, salut, habitatge, dret a viure en un entorn saludable, llibertat d’expressió i intimitat.
Accions de sensibilització en centres d’esplai, casals i centres socioeducatius
Apart d’aquestes accions, durant tota la setmana la Fundació ha promogut en els diferents serveis que coordina (en menjadors escolars, centres socioeducatius, centres d’esplai, centres oberts, activitats de centres cívics i casals...) activitats de sensibilització sobre els drets dels infants.
Una de les moltes activitats que s’han realitzat aquesta setmana és el taller “Ciutats del futur”, que va tenir lloc dilluns passat al casal infantil El Vaixell de Sant Martí (Barcelona). En el taller, infants d’entre 6 i 8 anys van imaginar com seria la seva ciutat ideal tot incorporant-hi els Objectius de Desenvolupament Sostenible i una reflexió sobre els drets dels infants i la van plasmar, primer sobre el paper i posteriorment també en 3D, amb ajuda d’elements reciclats com caixes o vinils.
Durant tota la setmana, en aquest mateix casal també s’hi han celebrat altres activitats, com la construcció d’un Memory gegant sobre els drets dels infants, la decoració del sostre del casal o el guarniment dels arbres dibuixats a les parets del passadís amb fulles que contenen paraules sobre els drets.
Finalment, els diferents centres del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés promouen nombroses activitats el mateix dia 20 de novembre per posar el focus en els drets de la infància. Com a actes més rellevants, a la demarcació de Tarragona, el MCECC i la Fundació Santa Maria de Siurana organitzen conjuntament la segona Trobada d’infants de Tarragona, que enguany tindrà lloc a Reus. Al Parc de la Marina de Viladecans, els centres de la zona també s’aplegaran en una trobada d’infants i joves, mentre que a Lleida, els centres d’esplai de la demarcació faran una acció simultània de sensibilització en un espai públic de la seva localitat per traslladar un missatge comú sobre els drets de la infància.