Vés al contingut
troballes Lleida

BISBAT DE LLEIDA Troballes, l’empresa d’inserció de Càritas diocesana de Lleida, ha recollit l’any 2023 un total de 643.633 kg de tèxtil entre diverses de les comarques que formen part de la Diòcesi de Lleida. Després de passar per un procés de comprovació i adequació, part d’aquest roba acabarà a les tres botigues Moda Re- que l’entitat disposa a la capital de Ponent.

La ciutat de Lleida és la capital amb una major quantitat de tèxtil gestionat, amb 297.218 kg, que representa gairebé el 46% del global. Es tracta de xifres semblants a anys anteriors i que s’aproximen a les del període 2020 i 2021, en què la influència de la pandèmia va generar un augment significatiu del volum de recollida.

per cada tona de tèxtil gestionada s’estalvien 25 tones d’emissions de CO2 a l’atmosfera

Per comarques, el Segrià és el territori on més roba s’ha reciclat, amb un augment significatiu de més de 4.000 kg respecte al 2022. També destaquen les quantitats recollides a les Garrigues, amb 56.418 kg i al Pla d’Urgell, amb una xifra que arriba als 36.384 kg. Avui dia, l’empresa d’inserció de Càritas diocesana de Lleida compta amb 160 punts de recollida distribuïts per tota la Diòcesi, tant en la via pública com en deixalleries i espais privats. En aquesta línia, s’està renovant tot el parc de contenidors situats en llocs públics per millorar aquest servei de cara a tota la ciutadania que aporta roba per donar-ne un nou ús.

Medi ambient, compromís social i economia solidària

Més enllà de les xifres, des de Troballes també es vol sensibilitzar a la població de la importància de la reutilització i el reciclatge de roba. La indústria tèxtil és actualment la segona més contaminant del planeta, ja que només un 12% del total es torna a fer servir o entra en un procés de reaprofitament.

La importància de projectes com el de Troballes adquireixen encara més valor en moments com l’actual, pel fet que per cada tona de tèxtil gestionada s’estalvien 25 tones d’emissions de CO2 a l’atmosfera. Així mateix, diversos estudis també mostren que la recollida de roba, en l’àmbit estatal, permet estalviar uns 500.000 metres cúbics d’aigua anualment.

El projecte de Troballes, més enllà de reduir els residus, promou la justícia social en un context en què la taxa d’exclusió afecta 1 de cada 3 famílies a la diòcesi de Lleida. L’empresa d’inserció de Càritas promou la creació de llocs de feina dirigits en exclusiva a persones en situació de vulnerabilitat.

D’aquesta manera, té un impacte econòmic i social en la població, deixa una impremta mediambiental positiva en l’entorn i té efectes en l’àmbit comunitari, perquè afavoreix propostes de proximitat en el territori. És a dir, sota la cura de la “casa comuna”, treballa pel benestar de les persones, en particular, i de la societat, en general.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.