Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
eloi-aran-fecc

Roger Vilaclara –CR L'Escola Cristiana ja ha obert les inscripcions per a la 16a Jornada de Pastoral Educativa que tindrà lloc aquest divendres 10 de febrer al matí sota el lema 'Escolta l'ECO)). Treballem el Pacte Educatiu Global'. La jornada tindrà lloc al Centre Martí-Codolar de Barcelona i, després de dos anys, torna en el seu format presencial. Sobre el treball amb el Pacte Educatiu Global, el retorn de la presencialitat de la Jornada i el futur de l'Escola Cristiana en parlem amb el seu Cap d'Àrea d'Identitat i Missió, Eloi Aran.

"Hi ha moltes ganes de trobada", explica Aran. En aquest sentit, subratlla que la decisió de tornar a la presencialitat lliga molt bé amb la invitació a "l'edusinodalitat" del Pacte Educatiu Global (PEG) que treballa la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) per "caminar plegats en la tasca de l'educació". És, precisament, el PEG la línia de treball general de l'Escola Cristiana aquest curs que també centrarà la Jornada de Pastoral Educativa (PJPE). Sobre aquest pacte, Aran parla d'una "educació en sortida" que no és més que "una invitació a l'acollida" i una "una educació atenta a la valentia del diàleg des de la seva pròpia identitat per a la construcció de la fraternitat global".

La jornada s'ha pensat sota el mateix lema que el curs de l'Escola Cristiana.

Bé, de fet la FECC no té lema per cada curs. Per exemple, el lema 'Escolta l’Eco)). Treballem el Pacte Educatiu Global' conviu amb d’altres com el de 'Som Futur' que s’està emprant per al procés de reflexió estratègica. El lema 'Escolta....' és pròpiament el lema del Departament de Pastoral, és a dir, de l’acció eduevangelitzadora inherent a la missió de les escoles. Ja anteriorment hi havia un lema per a la Jornada de Pastoral Educativa (JPE) de cada curs, però des de 2021, es va veure que hi havia centres educatius que no formaven part de grans institucions que no tenien lema pastoral, de manera que es proposa ja a l’inici de cada curs com a lema propi del Departament de Pastoral per a la JPE de cara a la promoció de l’esdeveniment, però també per a aquelles escoles a les quals pugui fer servei.

“El Pacte Educatiu Global és una concreció del papa Francesc per a una educació en sortida”

I per què aquest lema?

El lema fa referència al sentit de l'oïda com la invitació a la cultura del diàleg pròpia de la identitat de l'escola cristiana, alhora que indica el treball de la dimensió espiritual de l'alumnat des de la perspectiva de l'encíclica ecosocial de la Laudato Si' i l'encíclica sobre l'amistat social de la Fratelli Tutti.

També hi té un protagonisme especial el Pacte Educatiu Global, no?

El Pacte Educatiu Global (PEG), en marxa des de fa un parell d’anys, és important i és protagonista en aquesta JPE primerament perquè és l’aposta educativa del papa Francesc per a tota l’educació, tant l'obligatòria com la postobligatòria o també la que es desenvolupa en un àmbit no-formal: l’esport, els centres d’educació en el lleure o altres. Així com en el primer document programàtic del papa Francesc, l’Evangelii Gaudium, de 2013, parlava d’una “Església en sortida”, el PEG és la seva concreció per a una “Educació en sortida”. Parlem d'una invitació a l'acollida, d'una educació atenta a la valentia del diàleg des de la seva pròpia identitat per a la construcció de la fraternitat global. Justament aquests dos termes, identitat i diàleg, són el binomi de reflexió del darrer document de la Congregació per a l’Educació Catòlica La identidad de la escuela catòlica para una Cultura del Diálogo, presentada tot just fa un any, el 25 de gener de 2022.

I a banda de la JPE, com es treballa el Pacte Educatiu Global a l'Escola Cristiana?

Educació en sortida és una invitació a l’encontre, a anar a la recerca de l’altre, com el Pare de la paràbola del fill pròdig que corre a rebre al seu fill. En aquest sentit, des de la mateixa FECC estem cada dia a l’escolta i acollida de grups i gent ben diversos, us en faríeu creus! Ho fem cercant sempre concrecions de com anar fent aquesta “edusinodalitat”, caminant plegats en aquesta tasca apassionant que és l’educació.

“L'Escola Cristiana no pot ser ella mateixa si resta esporuguida o acomplexada”

Concretament, pel que fa al treball del PEG amb els centres educatius, ja s’ha dut a terme una primera trobada d’escoles interessades en la seva promoció i ha servit per esperonar també un consell de responsables institucionals de pastoral educativa. Potser l’acte més representatiu ha estat la peregrinació de cinc escoles a Taizé, que ha estat el primer acte d’acció pastoral directa organitzada des de la FECC més enllà de les propostes merament formatives, però també cal destacar la promoció del Premi Gaudí, conjuntament amb l’Ateneu Universitari Sant Pacià, per a treballs de recerca de batxillerat en temàtica del fet religiós. Així i tot, el camí és ben ample i, com sol passar en totes les iniciatives del papa Francesc, es tracta de processos transformadors, fins i tot conversius, a llarg termini. Queda, doncs, molt camí per recórrer.

Sobre la conferència de Gregori Luri a la JPE, hi ha por al futur?

El PEG pivota sobre els mots identitat i diàleg, de forma que la reflexió de la identitat també té lloc a la FECC, especialment ara que és un dels àmbits propis del procés de Reflexió Estratègica institucional que s’està duent a terme. Precisament, si el lema d’aquesta Reflexió Estratègica és 'Som futur', és perquè no hi ha por a un futur tot i que es presenta realment incert en l’actual context de natalitat, polític i econòmic. Així com no hi ha diàleg sense identitat, l’escola cristiana no pot ser ella mateixa ni pot tenir futur si resta esporuguida, reclosa, acomplexada o, també per l’altre extrem, si es presenta com un reducte identitari per a uns pocs. Parlem molt de “futur”, però la identitat es juga en el camp del present, a voltes en tensió amb visions excessivament ancorades en el passat per un tradicionalisme mal entès o bé en un utopisme vaporós i desarrelat malgrat estar llaurat de bones intencions.

La JPE torna en format presencial després de dos anys.

Sí, la pandèmia de la Covid-19 ha estat, en molts aspectes, un posar el comptador a zero i això ha esperonat iniciatives molt interessants, com el fet de transmutar l’antic postgrau presencial d’Expert en Pastoral Educativa en el nou programa del Certificat de Competència en Pastoral Educativa. Així i tot, les relacions telemàtiques tenen les seves limitacions i, al capdavall, no poden suplir la riquesa de la presencialitat. Hi ha moltes ganes de trobada i, en aquest sentit, la invitació a l’edusinodalitat del PEG ha vingut molt bé.

La Jornada de Pastoral Educativa també comptarà amb el lliurament de la primera edició del 'Premi Encoratja!'

La darrera JPE en format presencial va ser la del febrer de 2020. Des d’aleshores s’han celebrat dues edicions en format telemàtic, sincrònic i asincrònic, que han obert finestres i possibilitats noves, com ara el fet de poder tornar a visionar-ne totes les conferències. Una altra finestra nova molt interessant ha estat la promoció de les JPE comptant amb un himne que es faci ressò del lema del Departament de Pastoral. En l’edició de 2021 es va comptar amb l’equip de pastoral de La Salle i en va sorgir l’himne 'Et convidem'; en la de l’any passat es va comptar amb la cançó 'Mira', del grup Caliu, vinculat a l’escola SAFA d’Horta, Barcelona; enguany, el grup UBUNTU, vinculat a la família marista i, en certa manera, hereus del grup Kairoi, ens ha regalat una cançó molt rumbera, 'L’Eco del cor', en la que hi ha col·laborat diverses escoles amb una coreografia proposada des de la FECC.

Què més podem esperar de la Jornada?

Hi ha dos aspectes que vull destacar i que van en la línia de tot el que anem parlant, que són la presentació del darrer quadern de la revista Qüestions de Vida Cristiana dedicat a la temàtica Educació, religió i espiritualitat i, per altra banda, la primera edició del 'Premi Encoratja!' que, precisament, porta per subtítol 'Certamen de promoció dels valors del Pacte Educatiu Global'. Són dos fets destacables tant per la temàtica i els continguts tractats com per ser dues iniciatives que s’han dut a terme en col·laboració amb altres entitats: la Fundació Joan Maragall en el primer cas i la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport de Blanquerna-URL en el segon.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.