Vés al contingut

(Jordi Llisterri-CR) Philip Pullella és un dels periodistes més importants al Vaticà. No és un dels noms més coneguts, tot i que porta prop de quaranta anys cobrint la Santa Seu. És el corresponsal de Reuters, una de les agència internacionals de notícies amb més difusió. El que escriu allà sobre el Vaticà ho reproduiran els mitjans de comunicació tot el món. Per això, és un dels periodistes que té més accés a les fonts d'informació de la Santa Seu. Saben que el que escriu, per a molts, va a missa.

Aquest divendres va ser a Barcelona per impartir una master class dins del postgrau de Comunicació i Religió a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacional Blanquerna i per participar en una trobada amb periodistes a la Fundació Joan Maragall.

Des de la seva talaia creu que la reforma de Francesc avança més del que a vegades pot semblar. Una dada important: Francesc "ja ha renovat el 40% del col·legi cardenalici", els qui elegiran el seu successor. I ho ha fet amb perfils que són pocs habituals i provinent de les perifèries.

"Amb dos o tres consistoris més de Francesc, l'Església ja no pot tornar enrere". Perquè Francesc pugui convocar aquests consistoris per escollir nous cardenals només han de passar quatre o cinc anys. Tot i que el papa ja té 80 anys, ho veu molt probable: "A mi, vist de prop, em sembla que Francesc està molt bé".

Conservadors, més soroll que força

Pullella també creu que "s'ha exagerat el conflicte entre els conservadors i el papa Francesc". Diu que els immobilistes fan més soroll que la força que tenen. "Avui qualsevol avui pot fer una web o utilitzar el Twitter anònimament per atacar-lo", argumenta contra les "ments que són el laboratori del diable". Pullella no creu que majoritàriament "la cúria estigui contra el papa, però qualsevol burocràcia costa molt de canviar".

De la seva experiència com a periodista explica que "cobrir el Vaticà com a corresponsal és com cobrir la Casa Blanca, és una institució religiosa i un Estat". També defensa que "en els mitjans generalistes, primer has de ser periodista i després catòlic". Creu que "si la teva Església s'equivoca has de dir la veritat: que l'Església s'equivoca". Fer-ho d'altra manera només ajuda a construir una Esglesia "autoreferencial".

De la seva experiència seguint el papa actual una les coses que li han cridat l'atenció és que "Francesc ha anat visitar parròquies a zones de la perifèria de Roma que jo no coneixia. En canvi, no ha visitat moltes parròquies històriques del centre".

Philip Pullella va néixer a Italià però va emigrar de petit als Estats Units. Va tornar a Roma com a periodista i des de 1983 és corresponsal de Reuters. Això li ha permès seguir els gairebé tots els 200 viatges que va fer Joan Pau II i tots els de Benet XVI i de Francesc.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.