Vés al contingut
Nathalie Becquart
Galeria d'imatges

Animaset La religiosa francesa Nathalie Becquart, subsecretària general del Sínode de Bisbes, ha destacat aquest dimecres que “el nostre món en crisi necessita realment el lideratge femení”. Durant la seva intervenció en la quarta edició de la Tribuna Joan Carrera, ha advertit que “no n’hi ha prou que les dones ocupin llocs de primera fila al Vaticà o a les esglésies particulars, per bé que això és important”.



Becquart ha explicat que en el sínode que ha convocat el papa Francesc “aquesta crida tan clara a replantejar la participació femenina és fruit de constatar que moltes dones se senten marginades a la societat i a l'Església”. En aquest punt, ha dit que el procés sinodal que culminarà l’any vinent amb l’assemblea a Roma i que ha comportat una amplia participació de les comunitats cristianes de tot el món, ha posat de manifest la dedicació de les dones a l’Església, la “participació massiva” en les litúrgies i activitats eclesials, però també “les seves frustracions”.

Ha reconegut que hi ha “reaccions contràries” i que cal fer “un inevitable i llarg camí de canvi de mentalitat”, en el que és “una crida urgent”

La religiosa s’ha referit en diverses ocasions a una enquesta a 17.000 dones catòliques que s’ha fet amb motiu del Sínode que ha identificat “nivells alts de frustració o d'insatisfacció relacionats amb les seves experiències”. Davant aquesta realitat, Becquart defensa que “per a la sinodalitat les dones tenen un do específic”. L’estudi destaca una “atenció a la relació, la manera que tenen les dones de veure el lideratge en una dinàmica de col·laboració que implica diàleg i cooperació“.



Davant aquesta realitat, Becquart apunta que “la gent cada vegada és més conscient de la urgència de reconèixer les dones i d'implicar-les més en llocs de responsabilitat a la societat i a l'Església”. Ha reconegut que hi ha “reaccions contràries” i que cal fer “un inevitable i llarg camí de canvi de mentalitat”, en el que és “una crida urgent”. Ha afegit que en aquest camí un element positiu és que “per als més joves, aquesta igualtat és una qüestió indiscutible”.



Durant la seva intervenció, ha reconegut que “queda molt per fer i cal molta paciència, abnegació i fe per part de les dones implicades a l'Església per seguir duent a terme el seu humil servei quotidià malgrat els nombrosos obstacles i les resistències que troben en una societat i en una Església que encara estan configurades a partir d'una mentalitat patriarcal i clerical”. Ha destacat, però, que “no partim de zero, perquè ja s'ha avançat en aquest camí”.

“la sinodalitat, com a camí que fem plegats dones i homes, és un art, un exercici creatiu”

“M'agrada pensar que si les dones gaudissin d'una plena igualtat d'oportunitats, podrien contribuir de manera substancial al canvi necessari vers un món de pau, d'inclusió, de solidaritat i de sostenibilitat integral”, ha defensat. Ha dit que “l'Església sinodal està cridada a abandonar les formes de predomini, de competició, de dominació, per entrar en un estil de vida i de missió caracteritzat per la reciprocitat i la cooperació”.



Becquart, que ha estat presentada pel vicari episcopal i responsable de la fase diocesana de Barcelona en la consulta del Sínode, Enric Termes, ha explicat que forma part del 23% de dones que treballen a la cúria vaticana. Ha exposat els bisbes són conscients que han de prendre les decisions a través d’un procés sinodal, d’un diàleg, i que això dona a les decisions “un impacte més gran”. Ha conclòs que “la sinodalitat, com a camí que fem plegats dones i homes, és un art, un exercici creatiu”.

Proper convidat de la Tribuna: Jesús Martínez Gordo

En finalitzar el col·loqui el coordinador de la Tribuna Joan Carrera, Marcel·lí Joan, ha anunciat que la propera conferència serà amb el teòleg basc Jesús Martínez Gordo, catedràtic emèrit de Teologia i professor de Cristianisme i Justícia, que parlarà de la situació que es viu a Alemanya en relació amb el sínode.



Nathalie Becquart va estudiar a la Facultat del Centre Sèvres dels jesuïtes a París, especialitzada en eclesiologia. Ha treballat 25 anys compromesa en el camp de la joventut. Va ser la directora del Servei Nacional per a l’Evangelizació dels joves i de les vocacions de la Conferència Episcopal Francesa durant set anys. Va prendre part en el Sínode sobre els Joves com a observadora. El febrer de 2021 el Papa Francesc la va nomenar subsecretària general del Sínode de Bisbes. Des del desembre de 2021 és membre del Dicasteri per a la Comunicació.



La Tribuna Joan Carrera és una iniciativa conjunta del Grup Sant Jordi, del diari El Punt Avui i de 19 entitats i institucions eclesials. L’objectiu d’aquests col·loquis és analitzar la situació actual del cristianisme a Europa i al món, difondre les experiències de diàleg, comunicació i participació social i, en definitiva, potenciar la presència del fet religiós en la societat catalana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.