Vés al contingut
diari-pelegri
Fotografia: Claretians.

Claretians | La Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret ha acollit aquest dimarts la presentació del llibre Diari d’un pelegrí modern. Després d’una breu salutació i benvinguda per part de PPC Editorial i de l’Editorial Claret, les dues editorials que han editat, conjuntament, el llibre, la directora de la Fundació Migra Studium de Barcelona, Maria del Carmen de la Fuente, ha assegurat que el llibre era una invitació a recórrer un camí, a esdevenir pelegrins.

“El Pep ens comparteix la seva vida a través de setanta moments meravella que són el que dóna sentit al llibre”, ha dit de la Fuente. El més interessant, segons de la Fuente, és que ho fa a través d’una triple mirada: "la personal, la comunitària i la social". De la Fuente ha explicat que el llibre convida a recórrer el camí, a partir de les preguntes i reflexions que l’autor, Pep Mària, inclou al final de cada relat o moment meravella. “El llibre ens convida a donar passos i a aprofundir en les situacions més quotidianes de la vida”, hi ha afegit.

La directora de Migra Studium ha valorat la diversitat de les temàtiques que apareixen en el llibre: des de l’obediència, el perdó, el dol, la meditació o el fet de valorar trobades, situacions i anècdotes. “Apareixen moltes persones en el llibre, amb nom, que ens ajuden a tenir un reflex de qui és l’autor”, ha dit. Ha explicat, també, que la proposta de pelegrí és una proposta per a tothom, creient o no creient, amb la única condició que aquesta persona vulgui esdevenir pelegrí i desitgi que el seu camí es vagi orientant a partir de les preguntes, reflexions i tot el que “va succeint a la vida”.

Transmetre una idea i provocar una resposta

MacBeth Clark, músic i cineasta australià, va començar a col·laborar amb Pep Mària fa uns cinc anys, traduint els relats que apareixen en el llibre del català a l’anglès. “Vaig descobrir la capacitat del Pep per presentar un concepte espiritual de manera interessant i pròxima, a través d’una breu narració o reflexió personal, utilitzant diferents fonts per il·lustrar el text”, ha dit. Ha definit els seus relats com una dosis concentrada d’espiritualitat, cultura, literatura, narrativa, història, moltes dimensions de la vida moderna i la seva aplicació. Concisos, fàcils de llegir i profunds: “Em va semblar fascinant com podia, en tan poques paraules, transmetre una idea i provocar una resposta en mi com a lector”. MacBeth ha assegurat que el compromís de traduir aquests textos s’ha convertit en un regal per ell.

Pep Mària, jesuïta, professor d’ESADE, membre del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia que dóna classes de Sociologia, Ètica i Religions del món va escriure aquest diari durant tres anys llargs en els quals va viure situacions i experiències tan diverses com el tracte amb els infants, monitors, pares i mares d’un esplai; la vida a la universitat; la vida en una comunitat de jesuïtes; viatges a sud Amèrica; tres mesos d’any sabàtic a la Índia; el confinament de la Covid-19. En definitiva, viu moltes situacions quotidianes de les quals n’extreu sempre aprenentatges, reflexions i un sentit de vida.

“Els pelegrins són persones que viatgen i a vegades s’aturen per fer un moment de contemplació o de pregària” ha afirmat. En totes les narracions del llibre l’autor n’explica, també, les seves experiències de pregària i de meditació. Mària ha assegurat que “vivim en societats on la ciència i la raó son molt importants però això pot posar en dubte que busquem el sentit en la religió o en experiències diàries”. És en el concepte de modernitat on l’autor troba l’ajuda, des de la sociologia i antropologia, a verificar que les experiències que narra, en realitat ajuden a la vida interior i a l’equilibri de les persones així com a construir societats millor.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.