DGAR La Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica aposta per la innovació i la recerca en diversitat religiosa amb la convocatòria d'una nova edició de les jornades RELIG. Amb l'objectiu de millorar el coneixement sobre la cultura religiosa a Catalunya i impulsar el diàleg interreligiós com a eina per fomentar la convivència i la tolerància, enguany s'organitza la jornada RELIG 2024 sota el títol "L'impacte social del diàleg interreligiós", que se celebrarà el 29 d'octubre a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya.
Aquesta iniciativa ofereix un espai de reflexió tant teòric com pràctic, on es presentaran dos dels projectes seleccionats en la convocatòria RELIG 2023-2024, així com diverses experiències territorials i associatives que treballen per fomentar el diàleg entre diferents comunitats religioses. La jornada s'adreça especialment al personal de les administracions públiques, investigadors i entitats vinculades a la gestió de la diversitat religiosa.
Un espai per al diàleg i la investigació
El programa de la jornada inclou una ponència inaugural a càrrec del doctor Francesc Torradeflot, expert en teologia i història de les religions, que serà l'avantsala de la presentació de dos projectes d'investigació destacats en diàleg interreligiós. Un estudi que es debatran és el 'DIALOCAT', que parla sobre l'eficiència del diàleg interreligiós com a eina per a la llibertat religiosa a Catalunya, presentat per Alba Sabaté i Valentina Laferrara (Universitat Ramon Llull). L'altre estudi se centra en els indicadors del diàleg interconviccional i l'acció comunitària, a càrrec de Miquel Àngel Essomba (Universitat Autònoma de Barcelona).
Aquests projectes tenen com a objectiu no només generar coneixement acadèmic, sinó també oferir eines pràctiques per a la convivència i la superació de les desigualtats socials mitjançant el diàleg religiós.
La segona part de la jornada es dedicarà a compartir experiències locals a través de dues taules rodones. La primera, moderada per Anna Massallé, comptarà amb la participació de representants d'associacions de Sabadell, Manresa i Vilanova i la Geltrú, que presentaran casos concrets de diàleg interreligiós als seus territoris. En aquesta sessió es destacaran els reptes i èxits en la creació d'espais d'entesa i col·laboració entre diferents comunitats religioses.
A la segona taula rodona, moderada per Agustí Iglesias, es discutiran els reptes de futur del diàleg interreligiós des de la perspectiva de les entitats nacionals i internacionals que treballen en aquest àmbit, amb la participació d'organitzacions com l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR), el Grup de Treball Estable de les Religions (GTER) i Religions for Peace Europa.
Convivència a través del diàleg
L'objectiu d'aquesta jornada és clar: promoure el diàleg interreligiós com a eina per a la construcció de convivència en una societat cada vegada més diversa. Amb la participació d'experts, investigadors i representants d'entitats que treballen directament en aquest camp, la Direcció General d'Afers Religiosos busca visibilitzar el valor del diàleg com a resposta a conflictes i desigualtats, oferint alhora orientació i eines per al personal de les administracions públiques.
Amb jornades com la RELIG 2024, la Generalitat de Catalunya reafirma el seu compromís amb la diversitat religiosa i la recerca, apostant per un futur on la convivència entre diferents creences sigui possible i fructífera.