(Departament de Justícia) La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha anunciat dijous, en el marc de la seva primera visita institucional a la ciutat de Manresa, que el Departament de Justícia assumirà la coordinació institucional dels actes commemoratius dels 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Catalunya, “una efemèride que és beneficiosa per a la ciutat de Manresa, però també sobretot per a la projecció nacional i internacional de tot el país”, ha afirmat.
Durant la visita a Manresa, la titular de Justícia s’ha reunit, en primer lloc, amb l’alcalde de la ciutat, Marc Aloy, i els altres membres del consistori. Seguidament, ha visitat els jutjats de Manresa on s’ha trobat amb les diferents autoritats judicials amb l’objectiu de fer balanç de la situació de la justícia al territori i conèixer de primera mà els reptes de futur que afronten els professionals. En acabat, s’ha reunit amb la Junta de Govern de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Manresa.
Ciuró ha estat acompanyada de la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, un àmbit que enguany pren especial importància amb motiu dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Catalunya i l’estreta relació del religiós amb la capital del Bages.
500 anys d’Ignasi de Loiola a Catalunya
“Des de Justícia tenim l’encàrrec de coordinar aquelles actuacions que es facin per donar un abast nacional a aquesta efemèride, ha explicat Ciuró. L’Ajuntament de Manresa compta ja amb un programa d’activitats, al qual el Departament de Justícia “donarà ajut i col·laboració per donar-li el màxim de visibilitat”. El conjunt d’actes commemoratius serviran per donar visibilitat i posar en relleu l’empremta d’Ignasi en el patrimoni col·lectiu català i en la promoció de la figura del religiós en relació amb la seva estada a Catalunya.
Tal com ha anunciat Ciuró, el Departament de Justícia, a través de la Direcció General d’Afers Religiosos, assumeix la programació i la gestió del programa del Govern per a la commemoració de l’efemèride, que demà 25 de març celebra els 500 anys de l’arribada d’Ignasi a la capital del Bages, on va fer-hi una estada d’11 mesos. En paraules de Ciuró, es tracta d’“una estada que el va marcar profundament, una estada que ha donat projecció nacional i internacional no només a la ciutat de Manresa, sinó també a Montserrat i a tota Catalunya”.
També n’assumirà la coordinació institucional amb els altres organismes públics i privats que n’han impulsat actes commemoratius; en concret, l’Ajuntament de Manresa i la Companyia de Jesús.
Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús, va teixir vincles molt intensos amb el país, concretament amb Montserrat i Barcelona, però molt especialment amb la ciutat de Manresa. Atès que la commemoració abasta l’estada d’Ignasi a Catalunya, més enllà de la celebració manresana, els diferents actes i activitats de commemoració a nivell nacional poden arribar fins al 2023, any en què Ignasi surt de Manresa i arriba a Barcelona, i, si escau, fins al 2024, atesa la segona estada del religiós a Catalunya. Es preveu una agenda d’activitats que abraci simposis i congressos específics, activitats lúdiques i familiars, rutes guiades representatives pels llocs més emblemàtics, exposicions o cicles de cinema.
La programació inclourà, entre d’altres, els tres llocs més emblemàtics de l’univers ignasià a Catalunya: el santuari de Montserrat i les ciutats de Barcelona i Manresa. Així mateix, també incidirà el conegut com a “tram montserratí” del camí ignasià, que engloba les etapes entre Igualada -on Ignasi es vesteix de pelegrí-, passant per Montserrat, i acabant a Manresa, ciutat on es converteix.
Loiola a Catalunya
Després de ser ferit a Pamplona per una bala de canó, Ignasi decideix fer un pelegrinatge des de la ciutat de Loiola (Guipúscoa) fins a Terra Santa, passant per Catalunya. Arriba a Montserrat el 21 de març de 1522, on es desprèn de l’armadura i l’espasa, i canvia el seu vestit de cavaller per un hàbit de sac, símbol del pelegrí. L’objectiu era seguir fins a Barcelona per pelegrinar cap a Terra Santa, però, la pesta a la ciutat i la seva salut l’obliguen a anar cap a Manresa on hi arriba el 25 de març per quedar-s’hi gairebé un any –fins al 28 de febrer del 1523. A Manresa, tal i com ell mateix escriu a la seva autobiografia, viu una profunda experiència espiritual que el transforma per sempre: s'entrega totalment a la pregària i a la pobresa i escriu les línies fonamentals dels seus "Exercicis Espirituals", llavor de la fundació de l’orde jesuïta. A la ciutat es troben molts dels llocs que va conèixer el conegut com a ’’home del sac’ i que són venerats per pelegrins de tot el món, molt especialment la Cova de Sant Ignasi de Manresa, que avui és un santuari i un centre internacional de creixement personal i espiritualitat. Viatjarà finalment a Terra Santa, tot i que acabarà tornant a Catalunya, en concret a Barcelona, on emprendrà estudis de gramàtica.
Una efemèride beneficiosa per a Manresa, però també per a la projecció nacional i internacional del país. M'hi han acompanyat la directora d'@afersreligiosos, @YvonneGriley, la delegada, @RosaVestit, la nova directora territorial, @barbaraminoves, i el comissari, @jordirodo. pic.twitter.com/dwETmdLhdx
— Lourdes Ciuró (@lciuro) March 24, 2022