Vés al contingut

(Bisbat de Lleida) El que la sala es va quedar petita, aquest cop no és cap exageració. La sala Víctor Siurana de la UdL, on estava previst que acollís la presentació del llibre de Joan Viñas, 'Com viure amb la malaltia,' estava tan plena que la UdL va decidir traslladar l'acte a la sala d'actes. I també es va quedar petita. Mossèn Ramon Prat, autor del pròleg, va fer una crida que pot recollir el sentit de molts dels assistents. "Que hi hagi molts Joan Viñas", va dir Prat.

El doctor Joan Viñas, exrector de la Universitat de Lleida, exresponsable de Pastoral de la Salut, ha explicat al llibre 'Com viure la malaltia', la seva convivència amb el càncer de ronyó, que li van diagnosticar el desembre de 2014, en un control després de tornar del Txad. "M'he anat acostumant a rebre males notícies". "Ara en la meva malaltia he pogut viure en mi mateix, el que és ser el pacient", va dir. En relació al llibre va explicar que "vaig pensar que podia aprofitar la meva experiència per intentar mostrar, com crec, que es pot viure amb la malaltia".

Viñas va destacar que "no és un llibre només per a cristians". Va afegir que "darrere de la mort no hi ha un mur, sinó una porta, una porta a l'esperança". En aquest sentit, va destacar el suport que ha trobat en els místics, en el grup de revisió de vida i en els exercicis espirituals.

A més, va afegir que "intento ser feliç i la malaltia m'ha ajudat. No només no treu la felicitat sinó que ajudar a trobar-la". Viñas va dir que "moltes vegades les famílies emmalalteixen amb el malalt i els metges ens n'oblidem d'elles".

Abans de les paraules de Joan Viñas, el teòleg Ramon Prat va destacar que "hi ha molts senyoritos que volen donar sentit a la vida però només hi ha un Senyor que doni sentit a la vida". Prat va animar als assistents a "no tindre por a fer la síntesi entre la cultura i la fe".

Per la seva banda, Anna Maria Agustí, psicopedagoga, i experta en acompanyament al dol, va destacar que “la mort és el gran tabú". "En aquest llibre el doctor Viñas s'ha despullat", va destacar Agustí. Va afegir que "la fe és font de salut, i en aquesta línia va destacar "la necessitat de fer silenci, meditació i contemplació per deixar parlar a Déu". I va afirmar que "en Joan afronta la mort deixant les coses arreglades per quan no hi sigui”.

Per la seva banda, Núria Mañe, de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, va explicar com la idea del llibre va sorgir després de llegir una ressenya d'una conferència d'en Joan Viñas a Girona. A la vegada, Joan Biscarri, vicerector de la UdL va destacar que "aquest llibre no és un llibre ni per cristians ni per metges".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.