(Laura Mor –CR) Ballet, tango, balls de saló, dansa oriental, hip hop, fusió tribal, funky, flamenc, jazz, contemporani i cabaret. Estils ben diversos de dansa formen l’espectacle Dansem que, amb l’objectiu d’apropar la missió de Càritas Girona i Salt al carrer, arriba aquest dissabte a la cinquena edició. A més de recaptar fons, la proposta ha aconseguit vincular la societat civil amb un voluntariat concret a l’entitat.
Segons Jordi Valentí, voluntari de Càritas Salt, aquest tipus de format ajuda a canalitzar la solidaritat de moltes persones amb sensibilitat social i que, sovint, prenen un compromís en el temps. Valentí assegura que arran d’aquestes iniciatives han augmentat tant el nombre de donatius com el de voluntaris vinculats a Càritas Girona i Càritas Salt.
Diversificació d’actes solidaris
L’entitat, que enguany celebra 50 anys, també ha detectat una diversificació de les activitats que la societat engega de forma espontània amb la finalitat de recaptar fons al seu favor. Amb l’objectiu de millorar la vida de les persones desafavorides a través de Càritas, s’organitzen actes culturals diversos, com teatre, recitals de poesia o concerts de cant coral.
“Independentment dels cèntims que reculls –una ajuda que sempre necessitem–, és un motiu per fer difusió i sensibilització de la tasca de Càritas”, diu Valentí. Amb una presència senzilla per part de l'entitat, l’espectacle de dansa permet al públic conèixer formes concretes de col·laboració: “És molt important posar cara a l’entitat, donar-li noms i cognoms. La gent sap amb qui se la juga quan fa una aportació”.
Durant aquests cinc anys l’espectacle ha tingut un èxit notable. Segons Càritas Salt, aquest fet transmet un missatge seriós a l’administració, que veu com l’entitat amb qui col·labora té un gruix de població que li dóna suport.
Una simbiosi de necessitats
La iniciativa va néixer de la mà de la professora de dansa i coreògrafa Giorgia Di Cesare, que coordina l’espectacle d’escenari endins. Di Cesare va detectar en les escoles de dansa la necessitat de bons escenaris on mostrar la feina que feien, que habitualment passen desapercebudes. Alhora, la professora tenia notícia que alguns pares dels seus alumnes són voluntaris de Càritas. En un procés de simbiosi de necessitats va néixer Dansem, ara fa cinc anys.
En l’espectacle de l’any passat, Càritas destacava la necessitat de “treballar conjuntament per la justícia social”. Ho feia afirmant que, en un context de crisi, “els governs no arriben a tot i és fonamental desvetllar la capacitat activa d’ajuda de les persones”. Ho recull aquest vídeo:
[Fotografia del cartell: Martí Artalejo]