(Miquel Codolar –CR) Al Congrés dels Diputats hi ha una cursa per veure qui s’endú el mèrit d’impulsar la investigació dels abusos sexuals en l’àmbit de l’Església. Les negociacions estan en marxa, però una comissió d’investigació liderada pel Defensor del Poble, la proposta del PSOE, és la que té més suports. I de moment l’Església segueix esperant a veure-les venir. El proper tràmit serà dimarts 15 de febrer, quan s’ha previst la votació del format i calendari de la proposta a la junta de portaveus. Des de Catalunya Religió hem parlat amb diversos partits per intentar aclarir la seva posició sobre el tema.
S’han presentat tres propostes diferents, però segons ha pogut constatar Catalunya Religió després de parlar amb diversos diputats, la voluntat majoritària és posar-se d’acord. Consideren que després de les investigacions que s’han dut a terme en altres països ha arribat el moment de posar la lupa sobre la institució religiosa a Espanya.
Els primers en moure fitxa van ser Podem, ERC i Bildu que, a finals de gener, van demanar la creació d’una comissió d’investigació al Congrés. Argumenten que les agressions sexuals són “un problema històric de la institució que s’ha manifestat a escala internacional”, en referència a les investigacions de França o Alemanya.
La proposta socialista
El PSOE considera que fer una comissió parlamentària seria un circ mediàtic negatiu per les víctimes. En el mateix sentit, el PNB preveu que si es fa així generarà un “pimpampum” mediàtic, i per això ha demanat que una comissió independent faci i presenti un informe al Congrés.
La proposta socialista és que el Defensor del Poble lideri una comissió d’investigació “sobre els abusos sexuals en l’àmbit de l’Església i el paper dels poders públics” amb el suport d’una comissió amb experts amb representants de les administracions, víctimes i l’Església.
El grup del PSOE al Congrés apunta en l’exposició de motius que els abusos a l’Església “estan generant una gran alarma social”, amb víctimes que s’han trobat “soles, indefenses i desateses”. Situen com a objectius millorar la prevenció, la protecció i la reparació de les víctimes.
Aquesta proposta, que es va fer pública després de la trobada del president espanyol, Pedro Sánchez, amb una víctima d’abusos, l’escriptor Alejandro Palomas, és la que a hores d’ara té més números d’assemblar-se al que finalment es farà.
“S’està parlant de tot encara”, asseguraven fonts d’ERC aquest dimecres, que apuntaven que la proposta socialista era “més opaca” que la comissió d’investigació. Un tarannà similar es respira a Unides Podem, que pressionen els socialistes perquè incorporin un paper més important del Congrés a la seva proposta.
Els diputats de JxCat votaran que sí a la proposta socialista. “És un tema prou sensible, volem que es treballi per les víctimes, volem que s’investigui”, van argumentar fonts de la formació a Catalunya Religió. Consideren que ampliar la investigació en tots els àmbits “seria fer partidisme, desviar l’atenció”.
Molt crítics amb la proposta d’ERC, des del PDeCAT també opten per donar suport a la proposta per encarregar la investigació al Defensor del Poble. “Preferiríem una proposta d’investigació més àmplia, però el que no volem és que es vinculi la investigació al Congrés”, perquè seria un “espectacle”, han explicat fonts del partit.
Esperant l’Església
La Conferència Episcopal Espanyola no s’hi ha pronunciat, i per tant tampoc s’hi ha oposat. Sánchez ha encarregat liderar les converses a l’exvicepresidenta Carmen Calvo, que dilluns va apel·lar a la “participació voluntària”, i la “col·laboració” de l’Església.
Calvo va afegir que “amb aquest Papa la pròpia Església catòlica no pot evitar la seva resposta i responsabilitats, el papa Francesc ho diu contínuament”, donant per suposada la col·laboració. “Aquí estem per treballar per les víctimes, la resta no importa”, va reblar.
Fins ara l’argument més utilitzat pels representants eclesiàstics que s’han pronunciat sobre la investigació plantejada ha estat que s’haurien d’escoltar totes les víctimes d’abusos, i no només les de l’Església. També és un dels arguments del PP i Vox per oposar-s’hi.
Sobre aquest punt, fonts del PSOE han argumentat que la investigació d’abusos en altres àmbits, com per exemple pel que fa als centres de menors, és competència exclusiva de les comunitats autònomes i per tant no es pot impulsar des del Congrés.
Aquest dimecres el portaveu de la Conferència Espiscopal Espanyola, Luis Argüello, va defensar en una entrevista al Diario de Navarra les mesures que des del 2010 l’Església duu a terme per investigar els abusos. Però malgrat el moment clau de les negociacions al Congrés, encara considera que no ha arribat el moment de dir-hi res.