(Jesuïtes) Seguint el camí iniciat els darrers anys de treball per l’actualització del diàleg fe-justícia, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia convoca aquest divendres i dissabte la segona edició de les Jornades de Pensament Fe i Justícia, aquesta vegada amb el títol 'Davant el segle de la Gran Prova'.
Obrirà les jornades Jorge Riechmann, destacat pensador i autor sobre qüestions d’ecologia política, ètica ambiental i pensament ecològic. Segons aquest professor de filosofia moral a la Universitat Autònoma de Madrid ens enfrontem a una darrera crida davant l’excés de dominació que l’espècie humana ha exercit sobre la natura: “L’humanisme descentrat, l’humanisme no antropocèntric que precisem no és el d’éssers humans que se senten fora de la natura i per sobre d’ella, sinó molt dins seu i construint simbiosi amb ella”. Riechmann serà l’encarregat de fer la provocació d’obertura, amb una ponència sobre 'humanisme descentrat per al segle de la Gran Prova'.
Sabent que ens trobem en un moment cabdal, en el que la nostra capacitat de resposta i de construir alternatives pot decantar-nos cap a un món de desigualtats, autoritarisme i destrucció de la natura, o un futur de solidaritats, drets, inclusió i participació, Cristianisme i Justícia vol abordar en aquestes jornades alguns dels reptes que ens interpel·len amb urgència.
Així, les jornades comptaran amb tallers i tertúlies simultanis sobre el creixement de les desigualtats, la incorporació del feminisme al pensament social i teològic, el desmantellament de l’estat del benestar i la singularitat cristiana davant les propostes d’altres espiritualitats.
Hi haurà també moments per a la presentació de testimonis per part de diverses persones que treballen en l’àmbit de la promoció de la justícia, des d’un itinerari personal de fe.
Participaran en aquestes jornades membres de l’equip de Cristianisme i Justícia, així com persones d’arreu de l’estat espanyol que treballen en institucions de recerca o d’acció social. Comptarem, entre d’altres amb teòlegs com José Ignacio González Faus, Javier Vitoria i Pepe Laguna, les teòlogues Lucía Ramón i Pepa Torres, els filòsofs Ignacio Sepúlveda i Josep Cobo, la responsable d’acció pública de l’ONG Alboan Mary Tere Guzmán, o el director i actor de teatre Jorge Picó.
El 2016 les primeres jornades centrades en el binomi fe-justícia van servir per desgranar el paper del cristianisme en la postmodernitat, la qüestió eco-social, la precarietat laboral i els moviments socials.
Noves fronteres, un mateix compromís
Les jornades seran el tancament del curs en què el centre ha celebrat el seu 35è aniversari i la publicació del quadern 200. Cristianisme i Justícia és un centre d’estudis promogut pels Jesuïtes de Catalunya, que pretén, des de la reflexió social i teològica, contribuir a la transformació de les realitats que generen injustícia i provoquen patiment. Ho fa a través de seminaris d’estudi, conferències i cursos, i sobretot, gràcies a la col·lecció Quaderns CJ, amb els que, de forma rigorosa però àgil, ofereix les claus d’interpretació d’alguns dels grans temes que marquen el món avui. Amb 45.000 exemplars en tres llengües distribuïts per tot el món, a més de la versió on-line, s’han convertit en la publicació emblemàtica del centre.
El quadern 200, amb el títol 'Noves fronteres, un mateix compromís', és un reflex del treball que caracteritza el centre i obre nous horitzons de debat en el diàleg fe-justícia, en continuïtat amb el compromís inicial.