Vés al contingut

(Giancarlo la Vella –Vatican News) Caritas Internationalis i el Dicasteri Vaticà per a la Promoció del Desenvolupament Humà Integral demanen el dret a la vacuna per a tots en aquesta pandèmia i fan una crida a el Consell de Seguretat de l'ONU perquè convoqui una reunió extraordinària.

En un comunicat, signat pels cardenals Luis Antonio Tagle, President de Càritas Internationalis, Peter Turkson, prefecte del Dicasteri i Aloysius John, Secretari General de Caritas Internationalis, demanen que sigui possible per a tots els països, especialment per als més desfavorits, l'accés a les vacunes per fer front a virus Covid-19, que des de fa un any es fa sentir al món.

El document, en concret, implica a les Nacions Unides per tractar el tema amb una reunió especial de Consell de Seguretat. La pandèmia ha tret a la llum "la fragilitat i vulnerabilitat de l'existència humana", es llegeix. Per lluitar contra la propagació d'aquest virus, la família humana ha buscat actuar de forma solidària, observant el desinterès social i l'aïllament, el tancament de les fronteres i l'ús massiu de la tecnologia digital. El Papa Francesc ha dit moltes vegades que el virus ens ha unit i que només en solidaritat podrem sortir d'aquesta pandèmia.

Cap diferència entre nacions riques i nacions pobres

Aquest any, les vacunes s'han convertit en el centre d'atenció i de molta esperança. Les nacions riques de el Nord global, que han invertit diners en la producció de vacunes, esperen ara el rendiment de la inversió. Les esperances estan posades en la vacuna perquè la vida econòmica i social es reprengui plenament. Però aquest procés ha conduït a una mena de proteccionisme al Nord global, un tipus de nacionalisme que deixa fora a el Sud global, on viu la majoria dels pobres. Precisament sobre l'ús de la vacuna, recorda el text, el Papa Francesc va animar a les persones a vacunar-se, perquè és una forma d'exercir la responsabilitat cap al proïsme i el benestar col·lectiu. I va reiterar que tothom ha de tenir accés a la vacuna, sense que ningú quedi exclòs a causa de la pobresa. La Santa Seu també ha vacunat un cert nombre de persones pobres. Estem en un moment crucial, una oportunitat per viure el miracle de la caritat i salvar junts el món globalitzat.

Accés desigual

La distribució desigual de les dosis, prossegueix el text, planteja un problema a les comunitats del Sud del món que les necessiten amb urgència. En el nostre món interconnectat, les vacunes han d'estar disponibles de forma equitativa. Ens preocupen, diuen Tagle, Turkson i John, les comunitats d'Àfrica i les nacions més pobres d'Amèrica Llatina i Àsia.

Salvar el do de la vida

Les vacunes són un mitjà per respectar i salvar el "do de la vida". Atès que tota la vida és inviolable, ningú n’ha de ser exclòs. Els pobres, les minories, els refugiats i els marginats són els més exposats a virus. Cuidar és una prioritat moral, perquè abandonar els posa en perill a ells i la comunitat en el seu conjunt, i el nostre benestar col·lectiu depèn de com cuidem als últims. D'aquí l'exhortació del comunicat als líders polítics perquè mirin més enllà dels interessos de les seves nacions i dels grups polítics. Aquesta pandèmia és un problema de seguretat mundial que amenaça tota la família humana. Abordar la qüestió de les vacunes des de la perspectiva d'una estratègia nacional limitada podria conduir a un fracàs moral a l'hora de satisfer les necessitats dels més vulnerables a tot el món.

Una emergència per afrontar globalment

L'actual crisi de les vacunes s'ha de considerar en el context més ampli de la situació sanitària mundial. Moltes de les nacions menys desenvolupades segueixen sense tenir infraestructures mèdiques bàsiques i de mitjans per emmagatzemar les vacunes. A més, els habitants de les zones rurals remotes no estan sensibilitzats i estan exposats a altres malalties infeccioses que segueixen sent freqüents. Si la pandèmia es desborda al Sud Global, això podria conduir a una nova crisi humanitària mundial.

Revisió del deute dels països pobres

El deute dels països de baixos ingressos ha de ser revisada. Això, segons el document, desencadenaria un procés virtuós per millorar els serveis i instal·lacions mèdiques en aquests països. Els diners destinats a pagar el deute d'un país pobre podria destinar-se a reforçar la seguretat sanitària. També és urgent abordar la qüestió de les patents de les vacunes per identificar la producció localitzada a Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia i accelerar l'accés a les vacunes abans que sigui massa tard. És important involucrar els agents locals, en particular les organitzacions confessionals, perquè tenen les estructures bàsiques i el contacte necessari amb les persones més vulnerables, com els immigrants, els desplaçats interns i els marginats.

Vacunes, que intervingui l'ONU

D'acord amb les observacions del Dicasteri per a la Promoció del Desenvolupament Humà Integral "Vacunes per a tots: 20 punts per a un món més just i més sa", Càritas Internationalis insta els responsables de la presa de decisions i a les Nacions Unides a actuar de la següent manera:

- Demanar una reunió de Consell de Seguretat per abordar la qüestió de l'accés a les vacunes com una qüestió de seguretat global amb decisions polítiques fermes basades en el multilateralisme.

- Emprendre la reducció del deute dels països més pobres el més aviat possible i utilitzar els fons obtinguts per millorar els sistemes mèdics i sanitaris d'aquests països.

- Promoure la producció local de vacunes en diversos centres tècnics d'Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia i posar-les a disposició en els pròxims sis mesos, abordant la qüestió de les patents i la col·laboració tècnica amb les nacions més pobres.

- Assignar suport financer i tècnic a les organitzacions locals de la societat civil i en particular a les organitzacions religioses, per garantir la preparació de les comunitats locals mitjançant la sensibilització i el desenvolupament de capacitats.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.