(Justícia i Pau) El Simposi de Conferències Episcopals d'Àfrica i Madagascar (SECAM) i Justícia i Pau Europa fan una crida a la Unió Europea, a la Unió Africana i als seus estats membres perquè reforcin el seu compromís amb el subministrament equitatiu de vacunes a nivell mundial i amb les qüestions de salut global. Una crida que fan amb motiu de la cimera conjunta de la Unió Africana i la Unió Europea que té lloc aquest dijous i divendres.
El bisbe Noël Treanor, president de Justícia i Pau Europa, assenyala que les conseqüències de la pandèmia estan colpejant amb especial duresa els que ja tenien dificultats abans de la pandèmia: "Les persones refugiades i sense llar, que sovint viuen en condicions precàries, viuen amb la por constant a la infecció i estan encara més aïllades que abans". Els qui fan els treballs de repartiment, recol·lecció del camp i cures, segons Treanor, mantenen el funcionament de la societat a risc de la seva salut i en condicions laborals sovint precàries. Mentre els mercats borsaris registren beneficis rècord, "el risc de pobresa per a menors i famílies ha augmentat encara més a conseqüència de la pandèmia", assegura. Per als col·lectius de la infància i la joventut, el període de confinament "ha estat un moment de considerable tensió psicològica", afegeix.
Les taxes de vacunació encara molt baixes a molts dels països més pobres del món són problemàtiques des del punt de vista de la protecció de la salut i de la recuperació econòmica d'aquests països. Això contribueix a augmentar encara més la desigualtat socioeconòmica mundial. "No podem pensar a recolzar els països del sud únicament amb el lliurament de vacunes", diuen des de Justícia i Pau. "També cal una disposició de fons per construir i finançar una infraestructura que permeti la ràpida distribució de vacunes". Idealment, la infraestructura s'hauria de dissenyar perquè es pugui continuar utilitzant després de la pandèmia de manera que serveixi en la superació d'altres malalties i problemes de salut, enfortint així els sistemes de salut de manera permanent.
De fet, com assenyala el bisbe Sithembele Sipuka, vicepresident de la SECAM, l'actual pandèmia de coronavirus no és res més que la punta de l'iceberg d'una crisi fonamental, molt més gran, de la salut global i el desenvolupament sostenible. "A molts llocs del sud encara no hi ha infraestructures sanitàries bàsiques". Això no només dificulta el tractament contra les pandèmies, sinó que també costa vides. Diversos milers de milions de persones, per exemple, no tenen accés a cirurgies senzilles que salven vides. Es calcula que la inversió en cobertura universal, només en aquest àmbit, podria salvar milions de vides.
Per això, la SECAM i Justícia i Pau Europa demanen un augment significatiu de la inversió en l'enfortiment sostenible dels sistemes de salut als països del Sud Global. A més, la declaració subratlla que la salut és una responsabilitat i una tasca global de tota la societat. En aquest sentit, les organitzacions advoquen per un enfortiment de l'Organització Mundial de la Salut i una participació més gran de la societat civil en els temes de salut.
Podeu llegir la declaració conjunta íntegra aquí.