Vés al contingut

(CPL) El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona commemora el proper dimecres 14 de novembre els 50 anys de la revista Missa Dominical. La publicació, al servei de la litúrgia de l’Església universal, va néixer el 1968, publica 16 números a l’any i arriba a més de 6.000 comunitats. La seva idea primigènia és vigent i guia els seus continguts: ajudar a viure la litúrgia de l’Església amb tota la seva riquesa i profunditat, i fer-ho amb tota la proximitat i empatia, tant en el llenguatge com en el contingut, amb els homes i dones del nostre món.

La revista de pastoral litúrgica Missa Dominical ha tingut Joaquim Gomis, Josep Lligadas, José Aldazábal i –actualment– Xavier Aymerich com a directors. S’adreça als capellans i als equips de litúrgia de l’àmbit català, i també del castellanoparlant, per preparar l’Eucaristia de diumenges i festes, i inclou des de petits articles sobre litúrgia, fins a orientacions generals per a la celebració, comentaris bíblics de les lectures del dia, esborranys d’homilies... i uns fulls per a la celebració que contenen algunes monicions i suggeriments per a les pregàries. Són materials pràctics per a la celebració dominical i la pastoral litúrgica.

Els fruits de Missa Dominical

La revista ha creat tot un estil propi de celebrar, just després del Concili Vaticà II, quan encara no hi havia materials en català i amb els criteris que establia la Constitució Sacrosanctum Concilium. Un esforç creatiu que, sense Missa Dominical, segurament hagués estat diferent. I amb una gran contribució a la normalització lingüística de les celebracions en l’àmbit català.

L'equip de redacció també ha treballat per difondre el cant a les assemblees litúrgiques a través del Cantoral de Missa Dominical que ha tingut múltiples edicions i que continua sent de referència. Ha creat pensament entorn de la celebració dominical, un pensament fet des de Catalunya, amb col·laboradors molt diversos, que s’ha estès per múltiples parròquies de l’estat espanyol i de l’Amèrica Llatina. Ha difós materials senzills i molt pràctics per a la pastoral litúrgica. En diuen “fulls verds” i són retallats, copiats, enganxats, refosos i tunejats en moltes publicacions parroquials. Vol dir que són útils. Un exemple són els fulls que es fan per Setmana Santa o per Nadal: una imatge bonica, un text que expliqui bé què celebrem a la litúrgia, una breu pregària i l’oportunitat de ser personalitzats. Això arriba a més de 100.000 persones cada vegada. És una eina potent i senzilla.

Font de producció editorial

Aquests materials han donat peu a cartells i targetons, una forma moderna de les antigues estampes per difondre les pregàries més comunes. Des de l’acollida als refugiats fins a una pregària per als difunts passant pel treball digne. Missa Dominical també ha produït llibres diversos, com és el cas que trobem a les últimes novetats: Fem-ho bé! de la col·lecció 'Celebrar', o la recopilació de seva l’última pàgina en la col·lecció 'Emaús' dels autors: Pere Tena, Joaquim Gomis, Juan Martín Velasco i Xabier Basurko. I també ha vist néixer el Bloc MD, una petita publicació encartada a la revista i adreçada als laics de l’equip de litúrgia. El Bloc ha acabat aquest any per donar vida a una altra revista independent: Galilea.153.

L'acte commemoratiu del proper 14 de novembre comptarà intervencions de Josep M. Romaguera, president del Centre de Pastoral Litúrgica, Joan-Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, Josep Lligadas, membre del Centre de Pastoral Litúrgica i de la redacció de 'Missa Dominical', Joan-Enric Vives, arquebisbe-bisbe d’Urgell i president de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia de la Conferència Episcopal Tarraconense, Xavier Aymerich, director de 'Missa Dominical', Anna-Bel Carbonell, membre del consell assessor de la revista Galilea.153, i Joan Torra, rector de les parròquies de Torelló i professor de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.