Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Barcelona) El Govern ha proclamat la celebració del Corpus de Barcelona Festa Patrimonial d’Interès Nacional. La capella de Santa Àgata ha acollit aquest dijous l’acte commemoratiu del Departament de Cultura del Govern de la Generalitat de Catalunya on la festivitat religiosa i popular de més de set-cents anys d’història ha rebut aquest reconeixement després que el passat 2021 s’aprovés la proposta.

Al llarg d’aquests set segles d’història, aquesta gran festa, que exalta l’eucaristia pels carrers de la ciutat i la festa popular, amb la caritat com a fil conductor, ha conservat els seus trets característics i ha estat motor i inspiració artística. La primera referència documental que es té del Corpus de Barcelona es correspon a un pregó del 1320 on s’especifica la intenció de fer una processó.

La "festa de les festes"

La "festa de les festes" té el seu origen l’any 1320, segons fonts escrites que deixen constància del primer camí processional celebrat pels carrers de la ciutat comtal, una de les primeres processons d’arreu d’Europa i una de les pioneres al nostre país.

L’origen d’aquesta solemnitat que commemora la presència real del cos i la sang de Crist en el sagrament de l’Eucaristia es remunta al segle XIII a la ciutat belga de Lieja. Esdevé una festa mòbil dins el calendari litúrgic de l’Església catòlica que se celebra el primer dijous després de l’octava de Pentecosta, però que adaptant-se al calendari de festes d’aquí s’ha traslladat al diumenge següent, per tant, dos diumenges després de la celebració de Pentecosta.

La processó de Corpus va deixar de sortir pels carrers de Barcelona el 1979. La festivitat va continuar celebrant-se però sense sortir al carrer. El 1992, però diverses entitats de cultura popular juntament amb la Catedral de Barcelona van decidir recuperar una de les festes més antigues de la història de la ciutat potenciant l’Ou com balla i restituint la processó festiva de Corpus.

Estructura de la celebració del Corpus de Barcelona

Actualment, la celebració de Corpus dura quatre dies: de dijous a diumenge. La celebració té el punt culminant a la Missa Solemne de Corpus que compta amb la processó on la custòdia, sobre el tron del rei Martí l’Humà, passeja pels carrers de Barcelona acompanyada pel seguici popular amb elements d’imatgeria. Aquest any se celebrarà el 19 de juny a les 18 h i comptarà amb una novetat, la processó recupera un recorregut més fidel a l’original. Passarà per: Avinguda de la Catedral, Dr. Joaquim Pou, Sagristans, Capellans, plaça Nova, Boters, Plaça de la Cucurulla, Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, cardenal Casañas, Pla de la Boqueria, Rambla, Ferran, plaça de Sant Jaume, Bisbe, plaça Nova i Avinguda de la Catedral. Acabarà amb la solemne Benedicció al Pla de la Seu.

L’ou com balla

La celebració del Corpus Christi s’ha iniciat a l’arxidiòcesi de Barcelona aquest 16 de juny, com cada any, amb la tradició de l’Ou com balla, a la font de sant Jordi del claustre de la Catedral de Barcelona el primer que es va instal·lar a la ciutat de Barcelona datat l’any 1636. Un ou buit recollit d’una de les tretze oques del claustre que simbolitzen els martiris de Santa Eulàlia, es fa ballar damunt d’un brollador que té el peu guarnit amb cireres vermelles i flors. Un ou que balla en fonts de claustres, patis i jardins d’institucions i espais emblemàtics i que enguany per primera vegada ho farà al Seminari Conciliar de Barcelona del 14 al 18 de juny guarnit amb una catifa floral.

Altrament, aquest mateix 16 de juny s’ha inaugurat l’exposició Corpus de paper. Imatgeria popular recollida per Joan Amades que tindrà lloc al Museu Diocesà i es podrà visitar fins a la tardor.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.