Vés al contingut
Autories
cor mixt escolania 1
Foto: Abadia de Montserrat

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

Abadia de Montserrat 28 nois i noies del cor mixt de Montserrat, Schola Cantorum, han cantat per primera vegada a Montserrat aquest dilluns 11 de setembre. L'estrena del cor s'ha fet cantant el Magnificat, del P. Guzmán. L'inici ha coincidit amb l'acte de vestició dels escolans tradicionals i dels nous escolans i escolanes del cor de cambra. Un acte presidit excepcionalment per l'abat de Montserrat, Manel Gasch.

El cor mixt, dirigit per Pau Jorquera, sotsdirector musical de l’Escolania, es tracta d’un cor no-professional i els seus membres tenen entre 17 i 24 anys. Són considerats igualment escolans i escolanes, i van vestits amb saia i roquet, i han quedat inscrits en el llibre oficial de vesticions.

L’Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat començarà el seu servei regular el cap de setmana del 23 i 24 de setembre. Cantarà un cop al mes i, sempre que aquest nou cor canti a Montserrat, els escolans actuals descansaran i podran passar més temps amb les seves famílies. El nou cor cantarà la Salve Regina i el Virolai, i a l’ofici de Vespres de dissabte, i a la Missa Conventual de diumenge. Les noies i els nois que en formen part gaudiran de l'oportunitat de cantar a la litúrgia de Montserrat i de formar-se en diversos aspectes relacionats amb la tècnica vocal, la vivència espiritual, l’entorn natural o la cultura, a través d’activitats organitzades per persones vinculades a l’Escolania i a la comunitat benedictina.

7 alumnes nous al cor tradicional

L’Escolania de Montserrat inicia un curs que estarà marcat pels tres concerts que farà per Europa –el 7 d’octubre a Roma, el 14 de desembre a Luxemburg i el 9 de maig a Montpeller- i pels tres enregistraments: de motets de Johan Duijck, de les peces del Llibre Vermell i una col·laboració amb el grup Els Catarres. L’Escolania 2023-2024 estarà integrada per 44 alumnes -7 dels quals són nous: 5 entren 4rt de Primària i 2 més s’incorporen a 6è de Primària-.

El primer dels tres concerts a l’estranger serà a Roma, el dissabte 7 d’octubre, en motiu del pelegrinatge que organitza Montserrat al Vaticà per celebrar el 800 aniversari de la fundació de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat. El segon serà el dijous 14 de desembre a Luxemburg, com a cloenda de la presidència espanyola de la Unió Europea. I el tercer serà el 9 de maig a Montpeller, a la catedral d’aquesta ciutat francesa, on ha estat convidada per l’arquebisbat. Els 11 concerts previstos a Catalunya son: El Masnou (29 de setembre), Sant Pere de Ribes (20 d’octubre), Barcelona (Parròquia Sant Pius X, 17 de novembre), Barcelona (Hotel Palace, 20 de desembre), Lleida (Auditori Enric Granados, 22 de desembre), Barcelona (Palau de la Música, 1 de febrer), Bellpuig d’Urgell (1 de març), Sant Cugat del Vallès (19 d’abril), Ascó (3 de maig), Tivenys (7 de juny) i Sant Feliu de Llobregat (21 de juny).

Els 7 alumnes que s’incorporen a l’Escolania 2023-2024 són l’Emilio, de Londres, i en Bernat, d’Agramunt, que entren a 6è de Primària. En Joan, d’Igualada; Eloi, de Mataró; en Jaume, de Manresa; en Biel, de Terrassa; i l’Isidre, d’Agramunt, ho faran a 4rt de Primària. Cal recordar que cada curs l’Escolania compta amb voluntaris –que conviuen amb els nois per tal que millorin el seu nivell d’anglès- provinents del Monestir de St. John’s, institució amb la qual Montserrat hi té una bona relació. Aquest curs en seran tres, els voluntaris de St. John’s.

Cal recordar que, des del curs 2005-2006, els nous alumnes de l’Escolania entren a 4rt de Primària –i algun a 5è i/o a 6è-, la qual cosa facilita la seva integració en el cor i la seva formació musical. L’estada a la residència, de dilluns a divendres, també és optativa, a petició dels pares o dels propis nois; i el cap de setmana –de divendres a la tarda a diumenge al matí- el passen a casa, amb les seves famílies. Diumenge al matí, els escolans prenen part a la Missa Conventual del Monestir, i a la tarda participen a l’ofici de Vespres amb la comunitat benedictina. Fora d’aquests dos moments, els escolans poden estar al costat dels seus pares, mares i germans.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.