Jordi Llisterri –CR La convocatòria electoral avançada pel pròxim 12 de maig que ha anunciat el president Pere Aragonès i la dissolució del Parlament de Catalunya té com a conseqüència indirecta l’extinció de la Comissió d'Investigació sobre la Pederàstia a l'Església. Quan es dissol el Parlament les comissions d’investigació queden anul·lades encara que no hagin finalitzat el seu treball.
El ple del Parlament va aprovar ara farà dos anys la creació de la Comissió d'Investigació sobre la Pederàstia a l'Església. El pla de treball de la comissió no es va aprovar fins al cap d’un any i les sessions es van iniciar l’abril de 2023. Fins ara hi havien comparegut alguns dels representants més mediàtics de les víctimes i diversos experts, que van obrir el focus dels abusos a menors a diversos àmbits socials i també van qüestionar el suport que dona avui l’administració a les víctimes.
Al gener el focus d’atenció va estar en la no compareixença del cardenal Joan Josep Omella com a president de la Conferència Episcopal Espanyola. Els únics representats diocesans que van comparèixer van defensar el treball de prevenció i reparació que està realitzant l’Església en aquest àmbit.
La finalització imprevista de treball de la comissió, deixa sense efecte les compareixences que ja s’han fet i fan decaure les que hi havia previstes, per exemple, dels responsables de diverses escoles cristianes. El pla de treball de la Comissió preveia acabar les compareixences durant aquest any i redactar les conclusions i propostes que hauria d’aprovar el ple de Parlament. Això ja no passarà i si la pròxima legislatura vol reprendre una comissió sobre el mateix tema caldrà que una nova majoria parlamentària ho aprovi i iniciar de nou el treball.
Queda pendent de veure si la Fiscalia dona recorregut a la denúncia que va traslladar-li la mesa del Parlament per la no compareixença del cardenal Omella i dels sacerdots Enric Termes, vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, i a Santiago Bueno, president del Tribunal Eclesiàstic de Barcelona. L'única decisió efectiva de la comissió del Parlament de Catalunya ha estat demanar que s’allarguin els terminis de prescripció dels delictes d’abusos que afecten els menors, sense atendre el parer d’alguns experts que van comparèixer a la mateixa comissió, i que és competència de les corts espanyoles.
*Si necessiteu contactar amb algun servei d'atenció a les víctimes d'abusos en l'Església, podeu trobar la manera de fer-ho aquí.