Vés al contingut

(David Casals i Vila – CR) Va esclatar la polèmica després que el passat 24 de juny el diari 20 minutos es fes ressò d'una notícia que a primera vista cridava l'atenció: convertir la plaça de toros de La Monumental de Barcelona en una gran mesquita.

A diferència d'altres ciutats com Madrid o París, a Barcelona no hi ha cap oratori emblemàtic per a la comunitat musulmana i que pugui ser considerat com un centre de culte de dimensions grans, que pugui aplegar els fidels especialment a l'hora de fer actes emblemàtics.

Hi ha oratoris 'petits', 'de barri', repartits per tota la ciutat, molts dels quals estan en condicions precàries, especialment per la manca d'espai.

Però, és possible convertir la Monumental en una mesquita? D'entrada, no. De fet, hores després de fer-se pública la informació, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va assegurar que mai hi ha hagut aquesta proposta en ferm sobre la taula.

“El problema no es resol amb una gran mesquita”

Aquest dimarts, s’hi referia el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, i el comissionat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament, Ignasi Garcia i Clavel, en una taula rodona organitzada per l’ISOR sobre la gestió de la diversitat religiosa. No és manera d’enfocar el debat i “no hi ha tema”, insistien els dos.

“El problema no es resol amb una gran mesquita a Barcelona” deia Garcia i Clavel; “algun dia hi serà, però no resol el problema dels petits oratoris” referint-se a la precarietat de molts d’aquests centres islàmics de la ciutat o a la necessitat puntual d’espais més amplis que tenen les comunitats en les festes rellevants del calendari musulmà.

I Vendrell deia que s’haurà d’afrontar amb normalitat i que “quan els musulmans catalans s’ho proposin segurament tindrem una, dues o tres mesquites de nova construcció”. Però “tal i com s’ha escampat aquests dies no ajuda. No sé qui ha tingut l’interés en donar aquesta notícia d’aquesta manera”.

De fet, no és la primera vegada que apareixen informacions que vinculen la Monumental amb un oratori musulmà. La diferència és que aquest cop se'n van fer ressò els mitjans de comunicació convencionals però abans ho havien recollit diferents pàgines web conservadores i d'extrema dreta, informacions de “fiabilitat dubtosa”, segons diferents fonts consultades.

Però aquesta vegada la notícia era confirmada per una entitat musulmana: el fundador de la Casa del Llibre Àrab a Barcelona. Mowafak Kanfach va assegurar que el projecte aniria acompanyat de la construcció d'un minaret de 300 metres d'alçada –les torre Mapfre i l'Hotel Arts tenen 150 metres i la Sagrada Família en tindrà 170-, tot i que no es faria cap crida a l'oració sonora per evitar molèsties als veïns; i que el cost del projecte, 2.200 milions d'euros, l'assumiria l'emir de Qatar. La xifra incloïa el cost de comprar el solar al grup Balañá i la construcció del projecte.

Tant l'Ajuntament de Barcelona com la Generalitat reiteren que no havien tingut coneixement d'aquest projecte, i destaquen que la Casa del Llibre Àrab és una de les moltes entitats musulmanes que hi ha a la ciutat, però en cap cas és representativa de la població musulmana.

Així doncs, durant aquests dies han coincidit diferents fets que han contribuït a magnificar la notícia: la confirmació per part de la Casa del Llibre Àrab de la construcció d'una gran mesquita, dada que es difon per Sant Joan (un dia festiu amb una gairebé nul·la agenda de previsions informatives) i el futur de la Monumental ara sense toros.

El futur de la monumental

La mateixa empresa Balañá, propietaria de la Monumental i també de diferents sales de cinema i teatres de Barcelona, van desmentir que hi hagués una negociació poques hores després de difondre's la notícia en un comunicat molt breu.

A més, per fer viable aquest projecte, s'hauria de fer una requalificació d'uns terrenys que avui dia estan qualificats d'equipament.

Actualment, la Monumental és una plaça de toros, de 10.000 metres quadrats i d'estil modernista, amb desús des de l'1 de gener de 2012, quan va entrar en vigor la llei que prohibia les 'corrides' a Catalunya, i que el Parlament va aprovar al juliol de 2010.

La plaça està catalogada, fet que no permet fer cap modificació ni a la façana ni a l'interior. El 2006 el llavors tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Jordi Portabella (ERC), va plantejar traslladar-hi els Encants, proposta que va ser descartada. Al maig de 2012, l'alcalde Xavier Trias va proposar que el Cirque du Soleil establís la seva seu europea en aquest equipament.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.