Vés al contingut

(David Casals –CR) Els fidels de dues de les comunitats protestants més antigues de Catalunya, situades al carrer Tallers de Barcelona i al carrer Descobridor Colom de Rubí, mai s’haguessin imaginat que tornarien a celebrar cultes a casa seva. El 2020 han tancat els temples, però aquest cop no per motius polítics sinó sanitaris. I per això han posat en marxa per Advent a la xarxa social Youtube unes breus píndoles que inclouen una lectura bíblica i un motiu d’oració.

“A la nostra església s’han fet cultes tots els diumenges de forma ininterrompuda des de 1945 fins l’inici de la pandèmia”, explica el pastor de la Primera Església Protestant a Rubí Jonatan Navarro. Els cultes domiciliaris van ser quelcom habitual des de la fi de la Guerra Civil i l’estiu de 1945. Quan a finals de gener de 1939 van arribar les tropes franquistes a Catalunya, el nou règim va decidir clausurar totes les comunitats evangèliques, i també les escoles que havien posat en marxa, menys les que depenien directament de les delegacions diplomàtiques internacionals.

Van començar així sis anys de persecució, exili i repressió. Molts pastors van haver d’exiliar-se i els cultes van passar a ser considerats com una reunió clandestina, i la policia posava multes als assistents. La situació va donar un gir després de la Segona Guerra Mundial, ja que amb la victòria dels aliats, el règim va impulsar el ‘Fuero de los Españoles’, que assegurava que les minories religioses serien “respectades”. Tot i això, hi ha casos de repressió documentats fins poc abans de la mort del dictador.

Cultes virtuals

Navarro i la seva dona, Marta López, són pastors de l’Església Evangèlica Espanyola, fundada l’any 1869 i que agrupa a comunitats de tradició reformada i metodista. Navarro es responsabilitza de la comunitat de Rubí, que aquest 2021 celebrarà el seu 140è aniversari, i López, de la del carrer Tallers, al districte barceloní de Ciutat Vella. Des que la pandèmia va començar, s’han volcat en organitzar cultes virtuals.

Per Advent, han volgut fer un “obsequi” als seus feligresos, i que també volen compartir amb la resta de la població, a través de la xarxa social Youtube. Han preparat unes breus píndoles audiovisuals, una per dia, que inclouen una lectura bíblica i un motiu de pregària. Les referències a textos de l’Antic i del Nou Testament posen de manifest el protagonisme que té la lectura de la Paraula de Déu per aquesta branca del cristianisme, que va néixer al 31 d’octubre de 1517 a Wittenberg (Alemanya), quan Martí Luter va difondre ‘Les 95 Tesis’.

“Aquest any no es podran fer les activitats que tant caliu donen als creients per aquestes dates, com el culte del Dia de Nadal o concerts de cant coral i s’han de buscar altres fórmules per viure en comunitat des de casa” , explica Navarro. “Encara que formalment estem separats, seguim connectats i intentem viure aquest temps amb aquest esperit”, hi afegeix.

“Fet real pel temps d’avui”

L’Advent és un període molt important per al cristianisme. Serveix per preparar el Nadal, i també és quan comença el calendari litúrgic a l’Església catòlica i també a bona part de les comunitats evangèliques que integren l’anomenat ‘Protestantisme històric’ com la luterana, l’anglicana, la metodista i la reformada o presbiteriana.

“Aquest és un temps per preparar la celebració del naixement de Jesús a Betlem, i no únicament com un fet històric, sinó com a fet real per aquest temps, és a dir, l’avui”, explica Navarro.

Amb les píndoles, que s’envien cada matí, l’objectiu que Navarro i López s’han marcat és deixar clar als fidels que l’Advent s’ha de viure “amb il·lusió i goig, encara que les circumstancies que vivim són molt complicades, per nosaltres i pel món sencer”.

Navarro diu que aquest Advent tan atípic pot ser també “una nova oportunitat per a aprofundir de manera espiritual, personal, familiar i social” en el relat bíblic, “dins les normes de comportament que hem d’observar actualment”.

Escola Dominical

A més dels cultes de cada diumenge i de les píndoles d’Advent, López i Navarro també preparen cada setmana un material on line dirigit als infants. D’aquesta manera, poden assistir a l’Escola Dominical. Així és com es denomina les sessions que, cada diumenge, mentre els adults assisteixen al culte, es fan pels més menuts.

Si fa cent anys els pastors pioners a Catalunya feien servir materials innovadors com llanternes màgiques per projectar il·lustracions, ara les comunitats recorren a Youtube perquè els més petits mantinguin el seu contacte amb la comunitat malgrat el confinament. En aquestes setmanes, l’Advent té el protagonisme d’aquestes sessions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.