Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Alba Sabaté —CR/Prat de Llobregat) Les Entitats religioses a Occident i la qüestió de la seguretat i la convivència. Sota aquest títol s’ha celebrat la dotzena edició del Congrés Islàmic de Catalunya, organitzada per la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCat) al Prat de Llobregat. Mohamed El Ghaidouni, president d’UCIDE Catalunya, Enric Vendrell, Director General d’Afers Religiosos i Riai Tatary, president d’UCIDE Espanya, han inaugurat aquest divendres una trobada que ha durat fins al diumenge 11.

“El nostre desig és que aquest congrés sigui un espai d’exposició, enfocament i anàlisi”, va explicar Mohamed El Ghaidouni durant l’acte inaugural. L’objectiu, segons ell, que les persones musulmanes puguin encaixar totalment la pràctica religiosa a la societat. El president d’UCIDCat va remarcar que “som conscients de la sensibilitat del tema de la seguretat i la convivència i ens ha costat organitzar un debat amb una complexitat d’aquesta dimensió”.

Així ho va reconèixer també Enric Vendrell, qui va destacar la importància de la tasca de les comunitats islàmiques envers la cohesió de la societat amb iniciatives com la del Congrés. A més, va subratllar la necessitat de comunitats religioses “que facin sentir la seva veu”. En aquest sentit, El Ghaidouni va assegurar que “som una comunitat activa, implicada i participativa”.

Islamofòbia

Malgrat això, el president de l’organització va mostrar la seva preocupació “per la situació dels nostres joves”. Això, va afirmar que“observem com s’han policialitzat les aules i s’ha limitat la llibertat d’expressió dels nostres fills”. El Ghaidouni feia referència així a mesures que s’estan aplicant als centres escolars i que, segons defensa, en lloc de prevenir la islamofòbia poden comportar un efecte contrari.

En presència de representants de comunitats islàmiques de tot Espanya, El Ghaidouni va manifestar el seu “rebuig a tota conducta que porti a la inseguretat” i va defensar que “les religions han de fomentar la seguretat, la cohesió i la convivència”.Precisament va sentenciar que “l’enfrontament al radicalisme ha de passar per l’educació”. De fet, segons Enric Vendrell, “bona part dels problemes els causa el desconeixement profund de bona part de la societat envers les religions”.D’aquesta manera, va remarcar la importància del respecte a la diversitat “per mantenir la cohesió social” i va reivindicar que davant la manca de tolerància “calen solucions concretes i respostes específiques”.

Per la seva banda, Riai Tatary va subscriure les paraules del president d’UCIDCat i va afegir que “no n’hi ha prou amb dir i sentenciar que la nostra societat és plural, cal que ho sigui de veritat; mentre estiguem sempre parlant de ‘nosaltres’ i ‘vosaltres’ no hi ha convivència”.

Preocupacions plurals

Les reivindicacions inaugurals doncs, van obrir les portes a dos dies que han servit per posar en relleu les plurals preocupacions, experiències, perspectives i reptes envers la qüestió central. Tallers, conferències i taules rodones que, amb experts de diverses disciplines, han analitzat temes com el paper de les Entitats Religioses en la consolidació dels valors de la seguretat i la convivència entre els musulmans a Occident; la cultura de la violència i de l'extremisme en nom de la religió; el paper de les Entitats Religioses en la lluita contra la cultura de l'odi i l'extremisme; el paper de les Entitats Religioses i educatives en la protecció dels joves dels corrents extremistes; el paper dels mitjans de comunicació en la consolidació dels valors de la tolerància i la convivència en la societat; el paper de les entitats de la societat civil en la difusió dels valors de la seguretat i la convivència entre els membres de la societat, o el futur de la llibertat de la pràctica religiosa davant de l’auge de les corrents d’extrema dreta a Occident.

El tractament d’aquestes qüestions i el format de la iniciativa del Congrés ha generat l’interès d’assistents d’arreu, tant de comunitats islàmiques com d’altres confessions. De fet, alguns dels membres del públic, com la Samira Benaliti –jove musulmana de 35 anys, de Sant Feliu de Llobregat- i la seva germana Laila, estaven expectants envers els continguts i les activitats de l’esdeveniment. Les noies a més, van animar més joves de la seva edat i perfil a participar en activitats de les organitzacions com la UCIDCat, que veuen amb una finalitat “molt enriquidora”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.