Moviment Laudato Si' Mentre les empreses de combustibles fòssils continuen provocant el sobreescalfament del planeta, invertint escassament en energies renovables i explorant nous jaciments de petroli i gas en contra dels advertiments científics, 31 institucions religioses dels Estats Units, el Regne Unit, Austràlia, Canadà, Itàlia i França s'han unit a l'anunci mundial de desinversió realitzat avui, proclamant que no tenen fe als combustibles fòssils en deixar els seus actius permanentment fora de l'abast de les empreses de combustibles fòssils. L'anunci de desinversió realitzat aquesta setmana per institucions religioses representa més de 2.000 milions de dòlars en actius gestionats.
El Regne Unit demostra fins on és possible arribar, ja que gairebé totes les principals confessions cristianes han desinvertit i més de la meitat de les diòcesis de l'Església d'Anglaterra s'han compromès a desinvertir, inclosa la diòcesi de Londres, seu del centre financer més gran d'Europa. La meitat de totes les diòcesis catòliques d'Anglaterra i Gal·les també s'han compromès ara a excloure permanentment les inversions en combustibles fòssils, mentre que el 2018 els organismes nacionals d'inversió de l'Església d'Anglaterra van dir que desinvertirien de les empreses de combustibles fòssils no-alineades amb l'Acord de París per a finals de 2023. El creixent nombre de compromisos de desinversió al Regne Unit ha portat fins i tot CCLA, que gestiona fons per a moltes esglésies i diòcesis del Regne Unit, a excloure futures inversions en combustibles fòssils per als Fons de l'Església d'Anglaterra.
Entre les institucions religioses que s'han unit avui a l'anunci global de desinversió figuren set diòcesis de l'Església d'Anglaterra, inclosa la Diòcesi de Londres; sis Catedrals de l'Església d'Anglaterra, inclosa la Catedral de Canterbury; dues diòcesis catòliques (Northampton a Anglaterra i Catània a Itàlia); tres ordes religiosos catòlics, inclosa l'Ordre Carmelita internacional; dues esglésies locals al Regne Unit; vuit organitzacions benèfiques catòliques, inclòs el Moviment Scout Catòlic a Itàlia (AGESCI); la Diòcesi Anglicana de Newcastle a Austràlia; i una institució jueva als Estats Units. La llista completa es pot consultar aquí.
Avui, els activistes religiosos també s'han compromès a redoblar els seus esforços per aconseguir que més grups religiosos retirin els diners dels combustibles fòssils, demanant a les persones de fe que ajudin a omplir el mapa de desinversió, aclarint quines organitzacions religioses han desinvertit i quines encara no ho han fet, cosa que els activistes britànics han identificat com a clau per al seu èxit. No obstant això, a molts països falten dades sobre la desinversió en institucions religioses. Per exemple, a França, igual que als Estats Units, no hi ha indicis que una sola diòcesi catòlica hagi desinvertit, malgrat que el Vaticà ha instat els catòlics a desinvertir i que nou conferències episcopals han assumit algun tipus de compromís o recomanació de desinversió.
Tot i això, la crida a les institucions religioses perquè abandonin els combustibles fòssils és en gran manera un moviment de base dirigit a persones que comprenen el dany que estan causant les empreses de combustibles fòssils i qüestionen la moralitat dels grups religiosos que financen una indústria que causa danys extraordinaris a les persones i al planeta. L'any passat, els defensors de la desinversió religiosa van escriure cartes, van resar en llocs de culte, es van reunir amb responsables financers, van presentar mocions de desinversió i van recórrer centenars de quilòmetres amb bicicleta.
El mes passat, el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) va llançar un darrer advertiment, en què deixava clar que no hi havia lloc per a nous desenvolupaments de combustibles fòssils, ja que les emissions dels desenvolupaments existents superarien la quantitat de carboni que es pot emetre i continuar limitant l'escalfament global a nivells segurs.
Tot i això, 20 grans empreses de combustibles fòssils -incloses Shell, BP, Total i ExxonMobil- planegen gastar gairebé un bilió de dòlars en nou petroli i gas d'aquí a 2030. Mentrestant, els governs nacionals -inclosos els Estats Units, Regne Unit, Noruega, Austràlia i el Canadà- segueixen aprovant nous projectes de combustibles fòssils en violació dels advertiments científics, mentre que en els set anys transcorreguts des de l'Acord de París, els 60 bancs privats més grans del món han finançat la indústria dels combustibles fòssils per un valor de 5,5 bilions de dòlars. Com a resposta, cada cop més grups religiosos no només estan desinvertint en combustibles fòssils, sinó també pressionant bancs i companyies d'assegurances perquè deixin de finançar nous projectes de combustibles fòssils, canviant de banc i recolzant el Tractat de No Proliferació de Combustibles Fòssils, com va fer al febrer la Comunió Anglicana, que compta amb 85 milions de membres, demanant una moratòria mundial sobre nous desenvolupaments de combustibles fòssils i recomanant a les esglésies que recolzin la iniciativa.
L'anunci mundial de desinversió realitzat aquesta setmana per institucions religioses ha estat organitzat pel Consell Mundial d'Esglésies, l'Operation Noah, el Moviment Laudato Si', Green Anglicans, Dayenu i GreenFaith, i es produeix just dos dies abans del Dia de la Terra 2023, el lema del qual és "invertir al nostre planeta".
Cal una inversió molt més gran
Les institucions religioses gestionen un total de 3 bilions de dòlars d'inversions a tot el món i, tot i que encara hi ha marge per a millores significatives, els grups religiosos han desinvertit en combustibles fòssils més que cap altre sector. Tant el Vaticà com el Consell Mundial d'Esglésies han fet una crida als grups religiosos perquè retirin els diners de les empreses de combustibles fòssils -que destinen una mitjana de només el 5% de la inversió de capital a energies renovables i baixes en carboni - i inverteixin en solucions climàtiques, com les energies renovables i l'emmagatzematge de bateries. Alguns grups religiosos ja ho estan fent, però cal una inversió molt més gran.
Més de 1.500 institucions de tots els sectors, amb actius combinats de més de 40 bilions de dòlars, han assumit algun tipus de compromís de desinversió de combustibles fòssils, des d'un punt de partida de 50.000 milions de dòlars el 2014. La desinversió no només elimina la "llicència social" no escrita en què es basen les empreses de combustibles fòssils per operar, sinó que també condueix a reduccions d'emissions reals, encareix el finançament de nous projectes de combustibles fòssils i ha eliminat milers de milions del valor de mercat de les empreses de combustibles fòssils.