Vés al contingut
(David Casals – CR) “Ajudeu-nos als uns als altres”, llegim a l’Alcorà. “Estima els altres com a tu mateix”, diuen els Evangelis. Cal “servir a la comunitat”, sosté el llibre sagrat dels sikhs, el ‘Siri Guru Granth Sahib Ji’. Aquests són alguns dels textos sagrats que insten a la solidaritat en temps de crisi económica, i que es van exposar aquest dissabte 10 de noviembre en una jornada interreligiosa al Raval de Barcelona a la parròquia del Carme.
El Raval és un dels barris religiosos amb més diversitat de Catalunya i en aquesta jornada, van obrir les seves portes centres de culte catòlics, protestants, musulmans, indús i sikhs i l’intercanvi va culminar amb una celebració interreligiosa. Tot amb l’objectiu de conmemorar el desè aniversari de la fundació ‘Tot Raval’.
En declaracions a Catalunya Religió, el president del Consell Islàmic, Mohamed Halhoul, va explicar que al Raval hi ha un grup de diàleg interreligiós molt actiu i que amb aquest acte, tenien com objectiu difondre aquest missatge: “Diferents comunitats religioses i socials del barri del Raval s’uneixen per visibilitzar i promoure la solidaritat i el treball conjunt en moments de crisi”.
Després de llegar un text relacionat amb la solidaritat extret dels llibres sagrats de musulmans, cristians i sikhs, cada comunitat ve fer un comentari sobre la importància de treballar plegats en moments de crisi. Es va acabar l’acte amb el cant conjunt de l’Himne de l’alegria, de la novena simfonia de Bethoven.
Textos sagrats
El text elegit des de les comunitats musulmanes és el versible 2 del ‘Capítol de la Taula Servida’ de l’Alcorà: “Déu Enaltit Sigui va dir :Ajudeu-vos uns a uns altres a obrar el ben i practicar la pietat, i no coopereu en el pecat i la trasgresió. I temeu a Déu; per cert que Déu És sever en el càstig”.
Huma Jamshed, de la comunitat de dones paquistaneses, va recordar que “Islam és una religió de pau, d’harmonia, i de comunitat” i que, precisament, “una de les arrels de la paraula ‘Islam’ significa ‘pau". Va explicar també què és l’’As-Salam’: la salutació que usen els musulmans entre sí: “’As-salamu alaikum!’ És una salutació que ofereix tranquil·litat, calma i descans tant a qui saluda com a qui és saludat”.
Jamhed va recordà també una tradició islámica, un ensenyament sobre hospitalitat que diu: “Quan un seguidor li va preguntar al Profeta quina és la millor part de l'Islam, ell va respondre: ‘Alimentar la gent i saludar dient Salam, als qui coneixeu, i als qui no’. Molts dels ensenyaments de l'Alcorà, es centren en tracta bé a tothom, musulmà o no”.
Tanmateix, Jamhed va recordar que el mateix text de l’Alcorà apela al diàleg entre musulmans, cristians i jueu: "És cert que els qui han cregut, els qui segueixen el judaisme i els cristians, si creuen en Déu i actuen correctament, en l'Últim Dia tindran la seva recompensa davant del Senyor i no hauran de témer res ni s’entristiran”.

Al cristianisme, la centralitat de l’amor queda reflectida a l’Evangeli, des de la Parròquia del Carme, van recordar com Jesús resumia els seus ensenyament: “Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l'ànima, amb totes les forces i amb tot el pensament, i estima els altres com a tu mateix”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.