(Bisbat de Tortosa) La neteja i la restauració de la façana principal de la catedral de Tortosa començarà el dia 15 d’abril. El Bbisbat de Tortosa ha adjudicat les obres a l’empresa EMR (Estudio Métodos de la Restauración) per un import de prop de 500.000 euros. La Diòcesi ha licitat el projecte per un import de 600.000 euros i l’havia plantejat per fases pel seu alt cost econòmic, però les subvencions del Ministeri de Foment (60% del cost) i els ajuts de l’Ajuntament de Tortosa (45.000 euros), la Diputació de Tarragona (45.000 euros) i la conselleria de Cultura (24.000 euros) ha animat el bisbat a fer l’obra completa. El termini d’execució és d’un any.
A la façana de la catedral de Tortosa no s’hi ha fet mai cap manteniment, a excepció d’algunes reparacions després de la Guerra del Francès. El projecte per restaurar-la i netejar-la és dels arquitectes Carles Brull i Andreu Alfonso i del restaurador Manel Iglesias, i el bisbat de Tortosa, a través d’un concurs per invitació, l’ha adjudicat a l’empresa EMR. Al procés de licitació es va convidar sis empreses que treballen habitualment amb la diòcesi i que han fet altres treballs de restauració i reparació per al bisbat.
La guanyadora del concurs ha fet obres a Vinaròs i Benicarló (Baix Maestrat) i una de les seves obres més “significatives” és la rehabilitació de la Capella de Sant Nicolau de València, coneguda com “la Capella Sixtina” valenciana. Amb un cost de prop de 500.000 euros, i amb el finançament garantit del Ministeri de Foment, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tortosa, el bisbat emprèn la totalitat de l’obra, que s’havia plantejat en sis fases per si no s’aconseguien prou recursos.
“És una obra important per a la diòcesi de Tortosa i per al patrimoni de les Terres de l’Ebre”, ha destacat el bisbe Enrique Benavent en la roda de premsa que s’ha realitzat dimecres 7 d’abril per comunicar la notícia. “Transformarà totalment la imatge a la qual estem acostumats de la façana de la catedral. Quan estigui acabada veurem la façana com es va projectar, però que per a nosaltres serà com nova”, ha afegit. El projecte preveu reparar rejuntats, consolidar els paraments de pedra més degradats, hidrofugar determinades zones molt exposades a l’aigua de pluja, i aplicar biocides per a evitar el creixement de plantes i les colonitzacions biològiques. També se substituiran i protegiran algunes fusteries i reixes que tenen problemes d’oxidació, corrosió; parts malmeses i trencades; o les que tenen un aspecte poc apropiat per a un edifici com la Catedral. En concret, es revestiran les tres portes de la façana amb plaques de llautó daurat per convertir-les en portes ferrades que representaran una al·legoria a les cintes de la mare de Déu. A l’altura de la vista dels passejants, s’inscriurà en llatí el relat del lliurament de la Cinta. A més de netejar la façana, hi ha diferents patologies que caldrà solucionar i que els arquitectes han detallat minuciosament en el projecte. S’hi ha acumulat brutícia, fruit dels efectes ambientals i el pas del temps, però també hi ha dipòsits i crostes de brutícia, colonitzacions biològiques (líquens, fongs i algues) i, de manera molt destacada, excrements de coloms.També hi ha parts dels paraments trencats i degradacions importants de la pedra (arenització, alveolització, descamacions, entre d’altres).
La part més afectada és l’extrem sud de la façana, als tres paraments situats sota el campanar i sobre la capella de la Mare de Déu de la Cinta. Les cares laterals i posteriors del cantó nord són les que presenten millor conservació. També alguns tancaments i proteccions tenen un estat precari o mal aspecte, com la barana provisional d’obra present sobre la cornisa superior, les xarxes de filat metàl·lic instal·lades en algunes finestres o el revestiment de planxa acabada exterior de les tres portes de la catedral. La façana de la catedral de Tortosa es va aixecar entre el 1620 i el 1757. És un projecte inicial de Martí d’Abària en estil barroc, amb diverses adaptacions posteriors durant el seu procés de construcció. L’edificació completava en planta el temple gòtic iniciat el 1347, que es va bastir sobre l’antiga seu romànica. Està inspirada en exemples de l’arquitectura romana del segle XVI, com la Basílica de Sant Pere del Vaticà. La façana de la Catedral de Tortosa no es va acabar, segons alguns estudiosos, per falta de diners i perquè l’exèrcit va prohibir que s’acabés d’aixecar la part superior, que preveia dues grans torres, perquè s’interposava en la línia de foc dels canons del castell de la Suda. Altres apunten que es va témer que els fonaments no suportessin l’estructura de la façana.