(Fundació Pere Tarrés/Sant Joan de Déu) A Catalunya hi ha 785 entitats socials d’Església que realitzen prioritàriament activitats d’intervenció a favor de les persones en situació de vulnerabilitat social, inspirades en els valors de l’Evangeli i amb una organització per a una finalitat no lucrativa. És el que mostra la recerca 'L’acció social de les entitats d’Església i la seva aportació a la cohesió social a Catalunya', que es presentarà el proper dissabte a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.
Conèixer com i en quina quantitat estan contribuint aquestes entitats a la cohesió social de Catalunya ha estat un dels objectius d’aquest estudi. Durant la presentació s’analitzaran com són aquestes entitats, els seus equips de treball (treballadors i voluntaris), com visibilitzen la seva acció i com es financen.
La presentació insitucional anirà a càrrec de Josep Maria Jubany, delegat diocesà d'Emigrants, i a continuació Àngel Belzunegui Eraso, coordinador de l’estudi i director de la Càtedra d’Inclusió Social – URV, i Marina Aguilar i Mañas, coordinadora del treball de camp de l’estudi i investigadora de la Fundació Pere Tarrés, presentaran els resultats. Hi haurà un torn obert de debat moderat per Jordi Llisterri, director de CatalunyaReligió.cat.
Fases i promotors de l'estudi
El mes de març de 2014 l'Editorial Claret ja va publicar la primera part d'aquesta recerca, que abordava aspectes qualitatius. Aquella fase de l'estudi va servir per definir quines eren les anomenades 'entitats socials d'Església' i destriar perfils, trets identitaris i objectius.
L'estudi ha comptat amb el suport de la Xarxa d'Entitats Socials d'Església, que reuneix més de 30 federacions i entitats que tenen com a principal tasca la acció social. I ha estat promogut per al Càtedra d’Inclusió Social – URV i la Fundació Pere Tarrés, amb la col·laboració del Grup Docent de Sant Joan de Déu, de la Universitat Rovira i Virgili, de la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, del Comissionat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, i de l’Obra Social de La Caixa. També ha comptat amb el suport de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca del Departament d’Ensenyament i del Departament de Benestar Social i Família.