Vés al contingut
colonies Pere Tarrés 2024
Foto: Pere Tarrés

Fundació Pere Tarrés La Fundació Pere Tarrés ha obert les inscripcions a les seves colònies i casals d’estiu, en les quals entre finals de juny i finals d’agost hi participaran milers d’infants i joves. Les activitats de lleure d’estiu de la Fundació donaran un paper especial a la sensibilització sobre la necessitat de mitigar el canvi climàtic, d’utilitzar de manera responsable els recursos naturals i de preservar la biodiversitat del planeta, inspirant-se en l’encíclica Laudato si’ del Papa Francesc.

Les colònies d’estiu, que van obrir inscripcions fa uns dies, són una experiència educativa i lúdica de primer ordre. En aquests programes els infants gaudeixen d’uns dies de lleure en una casa de colònies, en contacte amb la natura, i adquireixen valors i aprenentatges essencials, alhora que gaudeixen i fan noves amistats, sempre acompanyats pels monitors i monitores, que esdevenen els seus referents i els ajuden en el seu procés de maduració. Enguany, la Fundació oferirà uns 22 torns de colònies de temàtiques diferents. Les novetats més destacades seran unes colònies temàtiques inspirades en les aventures del conegut vídeojoc Super Mario Bros, adreçades a infants de primària, i unes colònies d’esports d’aventura en anglès, per a joves de 13 a 17 anys. Aquestes novetats se sumaran a les activitats d’anys anteriors: escola de bruixeria i encanteris, inspirada en el món del personatge literari Harry Potter, joves investigadors, disseny de vídeojocs, ball, teatre o cuina, hípica o esports aquàtics o colònies d’immersió en anglès, entre d’altres.

Dins de la seva especificitat, totes aquestes activitats s’enfocaran a sensibilitzar els infants i joves al voltant del canvi climàtic, després d’un any amb xifres rècord tant pel que fa a temperatura com a manca de pluges. Així, els educadors i educadores aprofitaran la situació de sequera que estem vivint com una oportunitat educativa per conscienciar els infants i joves participants de la importància de tenir cura del planeta i de fer un ús responsable i raonable dels recursos limitats com l’aigua.

La necessitat de preservar els boscos, eix temàtic dels casals

La reflexió sobre el canvi climàtic i la importància de preservar els espais naturals i els recursos que s’estan esgotant per l’acció humana s’estendrà també als casals d’estiu. La trentena de casals que promourà la Fundació Pere Tarrés s’agruparan enguany sota un paraigües temàtic molt vinculat a l’actualitat del món, “Operació: Recuperem els boscos”, un centre d’interès que pretén sensibilitzar sobre la necessitat de treballar per la diversitat ambiental.

Així, a través de diversos personatges basats en la mitologia popular, com La Balanguera, que teixeix la vida dels éssers vius, els infants podran aprendre la importància dels boscos en la preservació de la biodiversitat i com a pulmons del planeta. Emmarcades dins aquest fil temàtic, els infants participaran també d’activitats esportives, tecnològiques i de cohesió de grup.

Enguany, s’ofereixen nous casals de robòtica, lleure esportiu i un d’arts escèniques i per primer cop s’obriran casals per a infants de 12 a 16 anys, com “Transformant adolescents en changemakers”, una activitat amb metodologia STEAM i un enfocament basat en la contribució a la transformació social.

Milers de voluntaris fan possible l’estiu als centres d’esplai

Durant els mesos d’estiu, els centres d’esplai també organitzen les seves activitats d’estiu, que culminen la feina realitzada durant el curs. Cada estiu, els esplais federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) promouen més de 400 activitats, com ara colònies, campaments, casals, rutes i camps de treball. En el cas del MCECC cada esplai determina el seu centre d’interès, tot i que la preservació de medi ambient forma part de l’ideari de la federació i impregna les activitats del conjunt dels centres.

Una de les particularitats dels programes de lleure d’estiu dels centres d’esplai és que són possibles gràcies a la feina i compromís de més de 4.000 monitors i monitores voluntàries que dediquen part del seu temps a educar a infants, adolescents i joves per contribuir al seu creixement i desenvolupament com a persones.

De manera paral·lela a la tasca de sensibilització, la Fundació Pere Tarrés i el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans estan treballant en l’adaptació dels seus programes educatius a possibles restriccions de les activitats com les que es van decretar l’any passat davant l’extrema calor i el risc d’incendi en determinats punts de Catalunya, tot i que encara no hi ha directrius específiques de la Generalitat al respecte. Des de la Fundació Pere Tarrés també s’espera que la recentment aprovada estratègia del Govern per impulsar el lleure educatiu inclogui una comunicació més fluïda amb el Govern català que permeti reaccionar amb més temps per adaptar les activitats a la situació de cada moment.

Campanya perquè cap infant es quedi sense lleure

Entre totes les diferents activitats, l’estiu passat uns 38.000 infants i joves van participar en les colònies, casals i altres activitats de lleure educatiu de la Fundació Pere Tarrés. D’aquests, 6.400 ho van fer gràcies al programa de beques “Cap infant sense colònies”, que la Fundació activa des de fa 15 anys.

L’objectiu d’aquesta campanya és que tots els infants puguin participar en activitats de lleure a l’estiu, atesa la importància que aquests espais adquireixen per a tots els infants, però especialment per a aquells que es troben en situació de més vulnerabilitat. Les activitats de lleure són essencials en el procés educatiu de tots els infants i joves, però per a nens i nenes que viuen situacions molt complexes durant tot l’any, són, a més, espais reparadors i de desconnexió. Els programes de beques com el de la Fundació Pere Tarrés eviten que es generin més desigualtats i permeten que tots els infants tinguin les mateixes oportunitats educatives i socials, també a l’estiu.

Per poder donar aquestes oportunitats a tots aquests infants, la Fundació Pere Tarrés va destinar l’any passat a la campanya 2.045.841€, una xifra que es va assolir gràcies al suport d’institucions i administracions públiques, d’empreses, de ciutadans a títol particular i dels recursos propis de la Fundació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.