(Manresa 2022) Coincidint amb el Dia de la Terra, la plataforma més gran del món de lideratge multireligiós, Religions for Peace (RfP), i l'Ajuntament de Manresa han organitzat unes jornades de preparació del Fòrum Internacional d'Espiritualitat que tindrà lloc a Manresa aquest novembre. La secretària general de RfP, Azza Karam, ha parlat de les institucions religioses i ha assegurat que "són una aliança per salvar el planeta".
'Estimar i respectar la Terra: la col·laboració multireligiosa per afrontar el canvi climàtic' ha estat el títol de l'esdeveniment de la primera jornada aquest dijous. L'acte de format híbrid ha comptat amb una participació de 70 joves, dones, líders espirituals i altres agents socials d'arreu del món. Amb tots ells, s'ha explorat el rol del treball interreligiós per confrontar els reptes mediambientals.
Karam ha destacat com la humanitat està connectada amb les tradicions espirituals del món per treballar col·laborativament per la creació de l’harmonia entre elles i la natura.
L'acte ha comptat amb diversos ponents que també han parlat sobre aquesta temàtica. El reverend Doyeon Park, representant del Budisme Won a les Nacions Unides, ha parlat sobre el principi budista de l’Origen Dependent, o la interdependència mitjançant la qual “tots estem lligats” i encara més “no podem obviar el patiment de la Terra i de les altres espècies”. Antoni Matabosch, membre del Grup de Treball Estable de Religions, ha remarcat el poder de l’espiritualitat per transcendir els models antropocèntrics de la natura i “reposicionar l’ecologia en la seva visió teològica”.
Per la seva banda, Ligia Matamoros, membre del Comitè Jove Internacional de Religions for Peace ha urgit als presents a treballar de forma col·laborativa per “la llar comuna que és el nostre planeta, aquest territori que habitem, més enllà de la condició social, cultural o religiosa”.
També hi ha estat present l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, que ha destacat el llegat històric de Manresa com a indret de diàleg interreligiós i profunda transformació espiritual.
L’esdeveniment ha tancat amb la declaració de Merylene Chitharai, membre juvenil de Religions for Peace South Africa qui ha agraït a Manresa la promoció del diàleg interreligiós i la posada a disposició d’un espai per a desenvolupar estratègies per aturar el canvi climàtic des de la participació multireligiosa.
Allà on sant Ignasi va viure una “cruïlla de camins”
“Les institucions religioses impacten en els polítics i les polítiques, a través sobretot de la possessió de terres i recursos naturals, de la mateixa manera que impacten els comportaments de les persones”. Ho ha explicat Azza Karam en la segona jornada que ha tingut lloc divendres a l'Auditori Plana de l'Om de Manresa. “Són una aliança important per a salvar el nostre planeta”, ha afegit la professora sobre aquestes institucions religioses.
Aloy ha recordat que la ciutat acollirà el Fòrum Internacional d'Espiritualitat en el 500 aniversari de l’estada d’Ignasi de Loiola on va viure una “cruïlla de camins” i “un procés de profunda transformació”.
En l'acte, que ha servit per presentar a les comunitats locals el fòrum que se celebrarà el novembre, també hi han intervingut el jesuïta Xavier Melloni, la directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Yvonne Griley, i el coordinador del fòrum, el professor Joan Hernandez.