Vés al contingut

(CR) El bisbat d’Urgell ha anunciat en un comunicat que els dos sacerdots que formen part del patronat de la Fundació Sant Hospital “es veuen obligats a abandonar la seva participació al Patronat” després que l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, comuniqués un “possible acord” per incloure l’avortament farmacològic dins la cartera de serveis de l’hospital. Una situació que ha situat a la corda fluixa la històrica col·laboració entre el bisbat d'Urgell i les administracions públiques al Patronat del Sant Hospital. Des de les institucions sempre s'havia valorat com a molt positiva aquesta col·laboració, per exemple, durant els darrers mesos per respondre a la pandèmia.

La resposta del bisbat d’Urgell desmentint l’acord arribava dimecres poques hores més tard d’unes declaracions a premsa per part de l’alcalde. La nota diu que la votació no formava part de l’ordre del dia de la reunió del patronat i que només hi figurava “la valoració de la incorporació de la interrupció farmacològica de l’embaràs a la cartera de serveis de la Fundació Sant Hospital sense explicitar que es prendria cap acord per part del Patronat”.

El vicari general Josep Maria Mauri, en el càrrec de secretari, i el rector de la parròquia de Sant Ot, Ignasi Navarri, com a vicepresident, abandonarien així el patronat per ser coherents amb “la postura de l’Església catòlica” davant de la interrupció de l’embaràs.

Des del bisbat critiquen que en la reunió del patronat aquest dijous “no s’ha posat a votació formal” aquesta votació i que “l’actual Patronat era la primera vegada que prenia en consideració aquesta qüestió”. En aquest sentit, lamenten les declaracions de l’alcalde, que presideix el patronat, i consideren que “no s’ajusten a la veritat i creen una confusió en l’opinió pública sobre un hipotètic acord”.

La resta de membres participants dels grups municipals i del Departament de Salut han expressat en un altre comunicat que en la reunió “va quedar clara quina era l’opinió majoritària del Patronat”. I que malgrat respecten l’opinió del bisbat, “l’opció favorable a tirar endavant fou majoritària”. Amb tot, hi afegeixen el seu agraïment cap al bisbat per “la governança de l’hospital” que “ha estat històricament molt positiva”. I també en el moment present per la seva “col·laboració exemplar” arran de la pandèmia, per la cessió de “l’edifici del seminari per a l’estada de la gent gran de l’hospital de la Seu”.

En aquest sentit, diuen, volen evitar “la sortida dels seus membres del Patronat” i els demanen que “reconsiderin la seva decisió i es pugui allargar aquesta col·laboració tant exitosa”.

Aquests són els dos comunicats íntegres:

El Bisbat d’Urgell davant la informació publicada sobre la Fundació Sant Hospital comunica el següent:

  1. A la reunió d’avui dia 17 de març del Patronat de la Fundació Sant Hospital (FSH) de La Seu d’Urgell no s’ha posat a votació formal cap decisió dels membres del Patronat sobre impulsar-hi l’avortament farmacològic. L’actual Patronat era la primera vegada que prenia en consideració aquesta qüestió, i el que figurava a l’ordre del dia, només indicava el tractament de “la valoració de la incorporació de la interrupció farmacològica de l’embaràs a la cartera de serveis de la Fundació Sant Hospital”, sense explicitar que es prendria cap acord per part del Patronat.
  2. Lamentem les declaracions efectuades per l’Il·lm. Sr. Alcalde i President del Patronat de la FSH perquè no s’ajusten a la veritat i creen una confusió en l’opinió pública sobre un hipotètic acord.
  3. Davant aquesta actuació, el Bisbat d’Urgell comunica que els dos sacerdots que formen part del Patronat segons els seus Estatuts, el Vicepresident nat de la Fundació i el Secretari, es veuen obligats a abandonar la seva participació al Patronat, deixant clara que la postura de l’Església Catòlica ha estat sempre la defensa de la vida, des dels seus inicis fins a la seva fi natural, i especialment pel que fa als més febles i desvalguts.
  4. La Fundació Sant Hospital de La Seu d’Urgell és hereva d’una centenària tradició que es remuntava al segle XI quan al redós de la Catedral i sota la protecció del Bisbat d’Urgell i el Capítol dels Canonges es crea l’Hospital dels pobres. La beata Mare Janer hi va fundar el seu Institut religiós al segle XIX. Actualment era un bon exemple de col·laboració i entesa entre l’Ajuntament, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Bisbat d’Urgell.

La Seu d’Urgell, 17 de març de 2021

Comunicat de premsa en relació a la reunió del Patronat de la Fundació Sant Hospital d’ahir, 17 de març, els membres participants dels grups municipals i del Departament de Salut volem manifestar:

  • En el debat sobre la inclusió de l’avortament farmacològic dins la cartera de serveis de l’hospital, tots els membres del Patronat van explicar la seva opinió i van manifestar la seva postura. A la reunió va quedar clara quina era l’opinió majoritària del Patronat i també l’opinió contrària de les persones que representen el Bisbat, que va ser clara i coherent amb la doctrina de l’església catòlica, i mereix tot el nostre respecte. Tanmateix, l’opció favorable a tirar endavant fou majoritària.
  • Per aquest motiu es va acordar començar els tràmits i preparar el circuit per incloure aquesta prestació en la cartera de serveis del centre. És una decisió que no es pren contra ningú, sinó a favor dels drets de les dones i en virtut d’una llei aprovada al Parlament de Catalunya l’any 2010. L’hospital de la Seu farà el que fan d’altres centres d’arreu del país.
  • L’aportació del Bisbat a la governança de l’hospital, que té origen al segle XV, ha estat històricament molt positiva, tant en els bons com en els mals moments, i només podem tenir paraules d’agraïment. Tenim un recent exemple durant la pandèmia en què s’ha fet una col·laboració exemplar amb la utilització d’un espai a l’edifici del seminari per a l’estada de la gent gran de l’hospital de la Seu. No voldríem, de cap manera, la sortida dels seus membres del Patronat, i demanem que reconsiderin la seva decisió i es pugui allargar aquesta col·laboració tant exitosa.
  • En aquest context, es fa necessari un nou plantejament de la gestió de recursos per tal de respondre amb eficàcia i eficiència a les necessitats assistencials de la població del nostre territori. Per aquest motiu, en la reunió d’ahir es va acordar també prioritzar el procés iniciat al juny del 2020 de traspassar la gestió de la Fundació Sant Hospital a una empresa de titularitat pública.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.