(CR) Molta expectació va comportar l'oració fa unes setmanes entre el Papa Francesc, cristià catòlic, Shimon Péres, jueu, i Mahmud Abbas, musulmà. Tres religions monoteistes que van resar juntes, cadascú segons la seva confessió. Però la convivència amb aquestes religions no és nova, tot i que sí de plena actualitat. Ja a l'edat mitjana la coexistència entre les tres religions i les tres cultures s'estenia des de la convivència pacífica fins a la guerra, i s'havia de consolidar no només en l'àmbit religiós, sinó també en la vida social, política i cultural de l'època. I en què es traduïa això en la vida diària de la gent, en els sermons, en l'art i en la literatura, per exemple? Aquestes qüestions s'aborden a les V Jornades Internacionals d'Història de l'Església i la religiositat que any rere any s'organitzen al Monestir de les Avellanes dels germans maristes, i que enguany porten per títol Mons religiosos a l'edat mitjana: jueus, cristians, musulmans.
El 30 de juny i l'1 de juliol alguns dels màxims especialistes en la matèria, provinents d'universitats de Barcelona, Girona, València i Xile, explicaran com convivien en la vida social, política i cultural de l’època les tres grans religions monoteistes, a través de set conferències i debats, una taula rodona, i d'altres activitats complementàries com una visita guiada a Balaguer, ciutat de les tres cultures, una mostra de dansa oriental, un concert de música medieval al claustre del monestir, inclús un Sopar Medieval, 'La taula de les tres cultures', on es podrà degustar un plat de cada cultura representada en les jornades.
El centenari de la presència marista a les Avellanes, origen del projecte
El projecte de les Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes va començar arran de la celebració dels cent anys de presència marista al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.
En el marc d’aquesta efemèride va nèixer l’Associació d’Amics del Monestir de les Avellanes, qui entre les seves finalitats cerca contribuir a l’estudi artístic, històric, arquitectònic, religiós, social del monestir, així com promoure i realitzar activitats culturals i formatives, entre altres.
Una de les seves primeres activitats van ser les I Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes, i arran de la col·laboració dels Amics del Monestir amb la Universitat de Lleida, es van establir les bases del projecte de les Jornades d’Història.
La inscripció a les jornades, que tenen un preu de 20 euros, s'ha de realitzar al Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals 'Espai, Poder i Cultura' de la Universitat de Lleida ó a l'e-mail medieval@historia.udl.cat I la reserva d'allotjament, com el sopar medieval, s'ha de fer a través del monestir. Per facilitar l'assistència, l'organització ofereix ofertes d'allotjament pels participants.
Fotografies: Monestir de les Avellanes