Vés al contingut

(Salesians) En una posada en escena espectacular, amb un tuc,tuc o rickshaw (un vehicle que és l’habitual mitjà de transport dels taxistes a la Índia) dissenyat per l’alumnat de carrosseria de l’escola salesiana de Sant Vicenç dels Horts, començava aquest dimarts l’acte de Cloenda de les 12es Jornades Professionals i Tecnològiques de Salesians.

Les Jornades Professionals i Tecnològiques se celebren cada any en un dels centres que integren Salesians Illa Tecnológica, que integra la formació professional, ocupacional i continuada de les Escoles Salesianes de Catalunya i l'Escola Universitària Salesiana de Sarrià, amb l’objectiu de reflexionar sobre la formació aplicada al món de l'empresa i apropar així la realitat laboral a la formació.

Durant la jornada també es van lliurar els Premis SIT, enguany la 8ena edició, que premien els millors treballs de fi d’estudis dels alumnes de cicles formatius de grau mitjà i superior, així com el millor projecte final dels alumnes de l’EUSS de la promoció 2013, i el millor treball de Recerca dels alumnes de Batxillerat. Aquí podeu accedir als premiats i també al reconeixement de les empreses col·laboradores.

Des de Salesians Catalunya “s’aposta per un trinomi persona/alumnat, formació, i empresa/ocupació, i que l'empresa estigui cada vegada més integrada en la formació professional, no entesa únicament com un espai de pràctiques finals, sinó d'una forma més transversal, seguint els exemples de formació dual de països com Suïssa, Àustria i Alemanya”, explica Josep Solé, Gestor de Salesians·Illa Tecnològica.

Intens debat “Joves i futur professional”

L’acte central de les Jornades va ser el debat “Joves i futur professional”, en el qual hi van participar Oriol Junqueras, alcalde de Sant Vicenç dels Horts i president d’ERC, Eva Aguiló, directora de l’escola salesiana, Cèsar Molins, president de l’empresa AMES, i el jove emprenedor Salvador Díaz.

Un apassionat debat en el que tots els participants varen defensar el seu punt de vista, però coincidint en que és un moment per remar en la mateixa direcció, l’empresa, l’escola, l’administració i els joves. A continuació destaquem algunes opinions del debat.

El jove emprenedor Salvador Díaz , ex-alumne de Salesians Sant Vicenç dels Horts, va destacar que el panorama laboral pels joves és molt complicat però que per tenir èxit és fonamental “ tenir una actitud d’esforç constant, capacitat d’adaptació i confiança en les pròpies possibilitats” I va remarcar que l’aprenentatge de llengües o d’altres capacitats poden fer la diferència a l’hora de contractar a un jove.

D’altra banda, Cèsar Molins, d'AMES - que col·labora en la formació professional dual dels Salesians Sant Vicenç acollint joves a l’empresa-, va ser molt crític amb l’actitud general de la societat en els últims anys. “Ens han venut durant molt temps que tothom tenia dret a tot sense treballar massa, i això ha fet molt mal”. Va deixar clar que les empreses han de competir, i en moltes ocasions a nivell global, i “això és molt complicat”. Molins creu que els joves que ho tenen més fàcil per incorporar-se són aquells que estan disposats a donar-ho tot i adaptar-se a les necessitats de l’empresa, i que per sobre de tot estiguin molt motivats per treballar.

Eva Aguiló, directora de Salesians Sant Vicenç dels Horts va ser crítica amb la burocràcia administrativa i la poca flexibilitat curricular en relació a la formació professional. I va posar com a model a seguir el del País Basc, en el qual la flexibilitat i la bona entesa entre l’administració, el teixit empresarial, i els centres formatius, han sigut claus perquè la formació professional sigui una sortida laboral força bona per als joves i el país. Aguiló va remarcar que la distribució geogràfica del teixit empresarial i dels centres de formació professional de Catalunya complica implantar exactament el mateix model, però creu que és possible adaptant-lo, i que apostar per la qualitat i la innovació serà la clau per avançar.

Per tancar el debat, Oriol Junqueras, alcalde de la ciutat i president d’ERC , va voler remarcar que Catalunya és a l’elit mundial en alguns àmbits professionals, “i això és fruit de una molt bona formació, però que al mateix temps també es troben en unes taxes de fracàs escolar molt elevades que són un problema molt important i que condiciona enormement els recursos públics”.

Junqueras va remarcar que en aquests moments de crisis hi ha menys pressupost que mai, però que tot i això s’ha seguit apostant per la Formació Professional. L’alcalde creu que s’ha d’apostar més per el teixit empresarial industrial, que genera riquesa més real i estable, i fugir dels capitals especulatius de bancs i constructores que han fet caure la economia.

Fotografies: Salesians

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.