Vés al contingut

(Editorial Claret) El 21 de gener de 1995 va tenir lloc la inauguració del Concili Provincial Tarraconense a la Catedral de Tarragona. Avui, 25 anys després, l’Editorial Claret publica el llibre Concili Provincial Tarraconense. Documents i resolucions, per commemorar aquell esdeveniment tan important que va marcar sens dubte, la vida de l’Església i de tots els membres participants. D’altra banda, aquest dijous 23 de gener a les set del vespre es presentarà un segon llibre sobre el Concili a la Casa del Concili de Tarragona. La proposta porta per títol Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense. Amb fidelitat i amb llibertat i és una iniciativa de dos dels participants quan van viure l’esdeveniment de 1995: Montserrat Coll, doctora en Filosofia per la UAB i que va ser Directora General d’Afers Religiosos, i el diaca permanent Aurelí Ortín, que és llicenciat en Filosofia i Teologia.

En l’acte de presentació de dijous participaran l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, el secretari general adjunt del Concili, Miquel Barberà, el director de l’ISCR Sant Fructuós, Joan Miquel Bravo, i Marcel·lí López, representant de l’Editorial Claret, a més dels autors del llibre.

Als 25 anys del Concili

Els bisbes de les diòcesis catalanes es van reunir en Concili, acompanyats per més de 200 persones de les diòcesis de Catalunya, per poder parlar dels temes més importants de l’Església en aquell moment, i també parlar del futur. La convocatòria i celebració del mateix va ser un moment molt important i intens, ja que feia més de 250 anys que no se’n celebrava cap, i va permetre treballar conjuntament les vuit diòcesis catalanes i els seus representants per aplicar de la millor manera les decisions del Concili Vaticà II.

En el llibre de Montserrat Coll i Aureli Ortín apareixen més de 60 testimonis d’aquells i aquelles que van participar activament en el Concili Provincial de 1995. Els autors afirmen que “pels membres que van respondre, participar-hi va significar una experiència eclesial extraordinària, intensa, enriquidora. També una responsabilitat i, alhora, una il·lusió, un privilegi, un honor, una gràcia.” Les més de 60 respostes que es troben en la present edició manifesten els desitjos, inquietuds i esperances dels més d’una quarta part dels membres del Concili Provincial. Al mateix temps, indiquen els assoliments realitzats i les feines pendents de fer.

Les paraules que es poden llegir en les 250 pàgines que recull el llibre són d’agraïment, de dol i d’esperança. “Molts estan agraïts per haver-hi pogut ser, i acaben manifestant gratitud” afirmen els autors. Montserrat Coll i Aureli Ortín expliquen que llegir els suggeriments que fan els autors de cara al futur de l’Església és tornar a sentir, avui, les veus que van parlar a Sant Cugat en les sessions conciliars.

La reedició dels documents i resolucions

Els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense, integrada pels bisbes de la província eclesiàstica Tarraconense i de la província eclesiàstica de Barcelona, van decidir reeditar els documents i resolucions del Concili Provincial de 1995. El Concili Provincial Tarraconense tenia com a objectiu tractar el més decisiu de la missió de l’Església en aquell moment i l’eix vertebrador sobre el qual es basava era: com evangelitzar, avui, la nostra societat.

Tenia quatre finalitats: “Anunciar l’evangeli a la nostra societat, fer arribar l’anunci de la Bona Nova fidelment i de manera entenedora als homes i dones del nostre temps; aconseguir que tots els cristians personalment i comunitària s’animin a seguir més Jesús i es comprometin a construir l’Església i a ser testimonis compromesos al servei del nostre poble; renovar i mobilitzar totes les energies i tota la capacitat d’acció de les nostres diòcesis i potenciar la coordinació de l’activitat pastoral de totes de les diòcesis catalanes i la comunió de tots els seus membres.”

El llibre es desenvolupa en base a quatre documents: l’anunci de l’Evangeli a la nostra societat, la Paraula de Déu i els sagraments, la sol·licitud pels més pobres i marginats, la comunió eclesial i la coordinació interdiocesana de les nostres Esglésies. El volum, que vol ser una eina útil per conèixer millor el procés conciliar, aprofundeix en els documents i les resolucions del Concili fonamentats en aquests quatre temes i s’atura en les ponències conciliars i els principis i actituds per a l’estudi de cadascún dels temes. Cada tema comença amb una introducció que situa les resolucions corresponents en el temps actual. A part de fer una presentació temàtica de cadascun, indica el treball realitzat al llarg d’aquests vint-i-cinc anys, les feines pendents per realitzar i els nous reptes de cara el futur.

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.