Vés al contingut

(Laura Mor –CR) “Quan les circumstàncies són de pel·lícula, viu-les des d’una pantalla!”, apunta David Cortals de la parròquia de Sant Jaume de Salt. Té 46 anys i se sent orgullós de pertànyer a una església que “per fi s’enfronta als reptes amb els mitjans que la tecnologia ens posa a l’abast”. És una de les reflexions que ens han fet arribar sobre la primera missa que diumenge va compartir per internet aquesta comunitat cristiana del bisbat de Girona.

“És especialment en els moments difícils que reconforta saber que Jesús ens surt a l’encontre”, apunta Cortals. Diu que l’evangeli de la samaritana li va semblar “providencial per la situació”. I conclou que “l’amor de Crist no es confina!”. Unes impressions que se sumen al que d’altres lectors han explicat sobre com es viu la missa sense comunitat. Però aquesta vegada mirem el cas concret d'una retransmissió per Twitter.

El rector de Sant Jaume de Salt, Jordi Callejón, es va avançar diumenge a una iniciativa que feia temps que estudiaven a la parròquia: retransmetre la missa per internet. Per xarxes socials va anunciar que oferiria aquest recurs virtual “mentre duri el confinament”.

Proximitat malgrat la distància

El rector reconeix que ha estat “un diumenge estrany” i el qualifica de “diferent i buit”. Malgrat tot, entre la miss en castellà de les deu i la missa en castellà de les dotze, va aconseguir prop de nou-centes connexions. I ha rebut molts comentaris positius de l’aquesta experiència virtual. La majoria assenyalen la paradoxa de sentir proximitat, tot i la distància.

“Sents com si fossis allà, vius la missa més a prop, malgrat les circumstàncies”, explica Marta Carrilero, de 17 anys. En el cas de Sílvia Lomas, de 45 anys, va seguir les dues retransmissions que es van fer. Tot i que té ganes de tornar a la normalitat, agraeix “l'esforç i el treball que això comporta”.

Un relat que coincideix amb el de Consol Duran, de 57 anys. “Gràcies a la iniciativa de la parròquia de Sant Jaume de Salt, hem pogut sentir-nos present i viure la joia de la comunió amb Déu i amb la comunitat. Ha estat un gran regal!”

Duran posa en valor la profunditat espiritual que els permet el confinament: “Estar confinats ens ha permès poder apropar-nos més entre nosaltres i fer la nostra pregària diària més viva i intensa”. Dona gràcies al fet de “poder estar junts i per tot el que tenim, que sovint no en som conscients”.

I acaba el seu testimoni amb una petició concreta: “Preguem per tots els qui pateixen o estan sols, i per tots els qui aquests dies treballen per servir i fer la vida millor als altres”.

Sentir-se en comunió

“Jesús venia a casa a través del Twitter, el seu missatge estava en obert per a tot aquell que el volgués escoltar”, apunta Marta Portas, de 50 anys. “L’experiència ens va fer sentir en comunió amb tots els que estàvem connectats”. Aquesta informació –els noms dels qui seguien la missa– apareix en pantalla i els va permetre compartir la pregària i donar-se la pau.

Portas va seguir amb els seus pares “l’estrena” d’aquesta connexió #desdecasa: “Va ser una experiència que ens regalà alegria, serenor i esperança en aquest moment que se’ns convida a romandre a casa”, apunta. I agraeix l’esforç del rector: “Gràcies, mossèn Jordi, per aquest gran regal!”

En el mateix sentit s’expressa Vicky Trujillo, de 48 anys. “Vaig sentir una gran emoció en veure que el nostre rector, a través d’una pantalla, estava arribant a moltes famílies que sentíem la necessitat d’estar en comunió amb Déu”.

Subratlla de forma especial el moment del parenostre. Considera “una sort poder compartir l’eucaristia des de casa”, especialment “en aquests moments en què estem preocupats per tantes coses bàsiques”. I, tot i que va trobar a faltar l’escalf de la parròquia, diu: “En el fons, sents que ells també són en el teu cor”.

Mantenir-se connectats

El capellà Jordi Callejón des de dilluns també penja a Youtube l’homilia de l’evangeli del dia. I ofereix, cada dia, dues hores d’oració per Twitter, de cinc a set; i missa a les set del vespre; excepte divendres que, a dos quarts de set, farà el viacrucis.

També ha fet una crida per promoure la connexió entre la gent de la comunitat. Demana trucar a aquelles persones que aquests dies puguin necessitar una atenció especial: “És un gest senzill, però tremendament efectiu i a més fem parròquia!”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.