(Vatican News) Del 19 al 23 de febrer Bari, a Itàlia, acull la trobada dels bisbes del Mediterrani sota el lema ‘El Mediterrani, frontera de la pau’, sobre la fe, la fraternitat, la llibertat religiosa, la guerra i la pobresa. A la trobada sinodal hi participa l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, i comptarà a mode de clausura amb el papa Francesc a l’Eucaristia de diumenge i el res de l’Àngelus.
“Donar veu a les expectatives dels pobles de tot el Mediterrani”. És així com el cardenal Gualtiero Bassetti, president de la Conferència Episcopal Italiana i arquebisbe de Perusa-Città della Pieve, juntament amb el bisbe de Acireale i vicepresident del CEI, Antonino Raspanti i l'arquebisbe de Bari-Bitonto, Francesco Cacucci, ha presentat oficialment la trobada “Mediterrània, frontera de la pau”.
Trobada lliure i fraternal
La naturalesa de l'esdeveniment, que té les característiques pròpies d'un sínode, pot entendre's a partir de les paraules del cardenal Bassetti quan afirma que no s'està “davant una conferència científic-cultural i tampoc és una conferència en la qual s'experimentin noves formes de diàleg interreligiós. Al contrari, es tracta d'una cosa diferent i especial, en molts aspectes únic”, que es refereix, sobretot, a la més autèntica “manera de viure i de ser Església que dona veu a les dificultats i expectatives dels pobles que s'enfronten al Mediterrani”.
Els temes de confrontació i diàleg entre els 58 bisbes i patriarques participants estaran profundament vinculats a la pau, la fraternitat, la llibertat religiosa, la relació entre l'Església i la societat i l'estat de salut de les pròpies Esglésies locals, posades a prova per problemes i desafiaments similars. No obstant això, no hi haurà un ordre del dia preestablert per al debat: hi haurà espai lliure per al diàleg fraternal i l'acció de l'Esperit Sant.
Bassetti: el Mediterrani torna com una frontera de pau
el cardenal Bassetti explica que l'objectiu de la trobada “és el que Giorgio La Pira va suggerir: el Mediterrani ha de tornar a ser un lloc de trobada de civilitzacions, un lloc de desenvolupament del cristianisme, una frontera de pau. Hi ha moltes injustícies en les ribes del Mediterrani, hi ha situacions de guerra, pobresa extrema, refugiats. Actualment, el Mediterrani és un mosaic de problemes”. Amb això, el cardenal Bassetti anuncia que d'aquest esdeveniment a Bari sorgirà una “resposta tranquil·la però pastoral” per part de l'Església. Una resposta que certament veurà la llum des de la dimensió essencial de l'oració.
El mateix cardenal Bassetti l'explica: “Em vaig inspirar en Giorgio La Pira que, quan celebrava aquest tipus de trobades, es dirigia als pobres de San Proclo i convidava als monestirs de clausura a resar. Els que estan tancats en aquests monestirs es preocupen més pels problemes del món que nosaltres”.
L'elecció de Bari, un pont entre Orient i Occident
L'elecció de la capital d’Apulia com a escenari de la reunió dels bisbes del Mediterrani no és casual. El bisbe de Bari-Bitonto, Francesco Cacucci, diu que la decisió es va prendre perquè Bari representa “un pont entre Orient i Occident, i el Mediterrani toca tant l'Orient Mitjà com Europa Occidental i Àfrica. En l'expressió de la Pira, el Mediterrani és el gran llac de Tiberíades”.
Sant Nicolás, el sant més venerat del món després de la Mare de Déu, és l'altra raó de l'elecció. “Sant Nicolás, argumenta Cacucci, és un sant universal però també mediterrani. Ve d'Orient Mitjà i es va traslladar a Bari i després va ser traslladat a Rússia, encara que sigui temporalment. En la nostra Europa, i en tot el Mediterrani, no hi ha església on no hi hagi una imatge o una icona de Sant Nicolás”.