Vés al contingut

(CR) Fins a 1.584 persones van ser detingudes i internades al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca l'any 2013. D'aquestes, més de la meitat –840– van quedar en llibertat. Així ho explica l'informe anual del Mecanisme Nacional de Prevenció de la Tortura, presentat aquest dimarts al Senat. Són dades que qüestionen tant la densificació en els CIE com la seva utilitat, i que s'han fet públiques la mateixa setmana en què diverses entitats cristianes s'han sumat als actes de protesta contra aquesta mesura cautelar d'internament.

Per definició, un CIE és el pas previ que ha de garantir "la repatriació efectiva del ciutadà estranger". Tot i així, són molts els casos que es resolen sense expulsió després que els ciutadans afectats hagin passat moltes setmanes reclosos –hi poden estar fins a 60 dies–. Les entitats socials mobilitzades en la Campanya pel tancament dels CIE han criticat en diverses ocasions l'opacitat d'aquests centres, així com el fet que s'hi viuen moltes tensions de convivència.

Per a difondre aquesta, Migra Studium, Cristianisme i Justícia, el Servei Jesuïta a Migrants i la Plataforma d'entitats cristianes amb els immigrants han editat una sèrie de vídeos. Hi expliquen què són aquests centres d’internament, què hi han vist i viscut i perquè en reclamen el tancament al govern.

De la mà dels advocats Cristina Manzanedo i Josetxo Ordónez i la voluntària Margarita García O’Meany, l’anàlisi conclou que aquests centres “no haurien d’existir”. En el seu missatge demanen reduir el nombre de persones internades mentre no es produeix el tancament dels CIE i, d’acord amb els drets humans, també reclamen regular l’accés de les entitats socials, com ja han fet en altres ocasions.

Invasors o ciutadans?
Aquesta campanya se suma a anteriors peticions perquè s'atenguin "les circumstàncies particulars de cada cas", així com perquè es dugui a terme un "debat rigorós sobre l'expulsió com a eix de la política migratòria" (Per què tanquem els immigrants?)

En la mateixa intenció d'anar a fons, l’any 2008 el Servei Jesuïta a Migrants (SJM) va analitzar el “discurs del carrer” sobre la immigració. El material, publicat en un quadern titulat Immigrants: invasors o ciutadans? , estudiava 14 tòpics socials, entre els quals hi havia afirmacions com ara que “els immigrants estan saturant els serveis sanitaris” o que “l’allau d’immigrants és constant”. Moltes d'aquestes frases encara avui s'utilitzen per justificar l’existència dels CIE.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.