Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Fundació per les Escoles Parroquials) “Un educador ha de conèixer allò que ensenya, però sobretot ho ha d’estimar”. Així s’ha expressat el doctor Ramon Maria Nogués en la conferència inaugural de la segona jornada Construint Futur celebrada aquest divendres per les escoles d’educació especial de la Fundació per les Escoles Parroquials de l’Arquebisbat de Barcelona (FEP).

A la jornada hi han participat cent trenta educadores i educadors de les cinc escoles d’educació especial de la FEP, que aquest inici de curs s’ha centrat en l’aprenentatge de l’experiència. La jornada ha començat amb la conferència L'educació com acompanyament mental, a càrrec del doctor Ramon Maria Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica, i ha continuat amb la realització de deu tallers impartits per professors i professores de les mateixes escoles, amb temàtica variada com anglès, cuina, inserció social, vídeo, robòtica, lectura, plàstica, ritmes, manualitats i història.

Nogués ha defensat la integració de les emocions i la raó en tota acció educativa. “Les emocions regulen el noranta per cent del que fem. La raó, sense assistència emocional, no funciona bé”, segons el conferenciant. “El nostre cervell és limitat, i vivim en un misteri. I per posar-hi ordre creem filosofies, ciències, estètiques, espiritualitats, religions... Un mestre no pot ser neutral, ha de ser exhortador, transmetre entusiasme. Estimar allò que ensenya”, ha conclòs el doctor Nogués.

La FEP és titular de divuit escoles d’origen parroquial de l’Arquebisbat de Barcelona, amb un accent social molt marcat al servei a les famílies amb pocs recursos o dificultats. D’aquestes escoles, cinc són d’educació especial: l’Escola d’Aprenents Sant Genís dels Agudells, l’Escola d’Educació Especial Mare de Déu de Montserrat, l’Escola Especial Professional Mare de Déu de Montserrat, l’Escola Especialitzada La Sagrera i l’Escola Especial Nostra Senyora de Montserrat, totes elles a Barcelona.

La jornada s’ha celebrat aquest divendres a l’Escola Sant Jaume, a l’Hospitalet de Llobregat, i ha comptat amb la presència del secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, el pare Enric Puig, el president de la FEP, Ignasi Garcia i Clavel, i el tinent d’alcalde d’Educació, Esports i Joventut de l’Hospitalet, Jaume Graells.

Enric Puig ha agraït la tasca tan important que desenvolupen les escoles de la FEP, tot afegint que “no podem pedre la mirada fraternal i universal, estimar i servir. Posem en valor el sentit de pertinència a la FEP, a l’escola cristiana de Catalunya i al servei d’educació català que integra l’escola pública i concertada. I descobrir la presència de Déu que passa una i altra vegada, també a les nostres escoles”.

Per la seva part, el president de la FEP, Ignasi Garcia i Clavel ha insistit en la vocació de les escoles parroquials en l’atenció als més necessitats, “recollint el mestratge i la sensibilitat del Papa Francesc”. El president de la FEP també ha traslladat una afectuosa salutació del cardenal de Barcelona, Joan Josep Omella, i el seu reconeixement i suport als educadors i educadores de la FEP.

Finalment, el tinent d’alcalde d’Educació, Esports i Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, Jaume Graells, ha tancat la jornada de la FEP agraint la “tasca immensa de les escoles parroquials a l’Hospitalet i arreu de Catalunya, i molt en concret en l’àmbit de l’educació especial”, i ha fet notar el gran repte de l’atenció a la diversitat, que afecta no solament a la feina que es fa a l’aula, sinó a la societat en general.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.