Vés al contingut
Autories
Nom
Cognoms
Dani Banegas llibre Advent
Galeria d'imatges

El diumenge 1 de desembre comença el temps d’Advent, el temps que s’inicia quatre setmanes abans de la festivitat de Nadal. El professor d’institut i autor de llibres de gènere fantàstic, Daniel Banegas, ha publicat un nou llibre sobre l’Advent, Temps d’Advent. 24 històries per viure la fe i les tradicions catalanes en família. Banegas ha trobat la manera d’unir l’espiritualitat, la cultura catalana i la vida familiar en un projecte que convida a retrobar l’essència de Nadal. Parlem amb ell sobre el que l’ha inspirat a escriure aquest llibre, el procés de creació i el significat que per a ell tenen les tradicions nadalenques.

Un relat per a cada dia d’Advent

Quan li preguntem per la seva inspiració, Daniel Banegas recorda com les històries de Nadal han estat sempre una font de reflexió i creativitat: “Llegir contes ambientats en aquesta època em va fer pensar en com podia unir la dimensió espiritual de Nadal amb les tradicions catalanes que m’han acompanyat des de petit.” A partir d’aquí, explica, va néixer la idea de crear un relat per a cada dia de l’Advent, que convidés a connectar amb l’esperit d’aquest moment d’una manera cultural i espiritual, tot oferint una guia inspiradora perquè altres famílies puguin compartir activitats i gaudir plegades d’aquest temps especial.

La seva proposta té un punt de partida clar: el calendari d’Advent. Banegas reconeix que aquesta tradició ha estat clau a casa seva des que els seus fills eren petits i encara ho continuen fent. “A cada sobre hi col·locàvem un detallet, una activitat a fer o una reflexió i això ens ha permès viure un temps molt especial, fent coses tots plegats o coneixent nous aspectes de la fe”, comenta.

Per a Daniel Banegas, l’Advent és un moment de pausa i espera, un període que convida a preparar-nos espiritualment i a recuperar valors com la paciència i l’esperança, tan erosionats en la societat de la immediatesa. Aquesta visió s’inspira en les paraules del pensador alemany Dietrich Bonhoeffer, que descriu l’Advent com l’art d’esperar: “Festejar l’Advent significa esperar; esperar és un art que el nostre temps impacient ha oblidat. Cal esperar les coses més grans, profundes i tendres del món, i això no es pot fer en el tumult sinó segons les lleis divines de germinar, créixer i esdevenir.” Aquesta reflexió ressona profundament en la manera com Banegas entén aquest temps sagrat, com una oportunitat per contrarestar el ritme frenètic del desembre i reconnectar amb el sentit més profund de l’esperança.

La riquesa de les tradicions catalanes

El llibre no només recull el significat espiritual de l’Advent, sinó que també posa en valor les tradicions catalanes com a transmissores de cultura i fe. “Algunes pràctiques, com el pessebre, tenen un significat de transmissió de la fe des dels seus orígens, mentre que d’altres, com el tió, aporten un component lúdic i comunitari que també cal celebrar”, afirma Banegas. Entre les seves tradicions preferides destaca la Fira de l’Avet d’Espinelves, una experiència que defineix com un ritual familiar. “No és només comprar un arbre, sinó viure un dia junts envoltats de decoracions i paradetes, per després decorar-lo a casa amb la mateixa il·lusió.”

L’autor subratlla que el seu objectiu és mostrar com les tradicions poden actuar com un pont entre generacions i connectar diferents sensibilitats, contribuint així a enriquir el conjunt de la societat. “Conèixer què pensa l’altre és sempre enriquidor. Aquest llibre és un espai on tothom pot descobrir valors universals com l’esperança i la renovació”, afirma.

Aquesta idea es vincula amb les paraules de Joan Maragall: “Nadal encarna el poder que tenim de renéixer de nosaltres mateixos, de fer de la nostra vida un començament infinit.” Per a Banegas, aquestes tradicions no només reforcen el sentit de comunitat, sinó que també ens conviden a un procés de creixement i transformació personal.

Un temps per reconnectar

Amb Temps d’Advent, l’autor vol oferir una eina per reconnectar amb el significat original d’aquestes dates. Una invitació a parar, a gaudir en família i a reviure l’esperança que el Nadal porta a les nostres vides.

Per l’autor, que recorda les paraules del profeta “aquell poble que vivia en la foscor i va veure una gran llum”, Nadal és molt més que el relat d’un naixement a Betlem: és un missatge d’esperança que transcendeix el simple fet històric del pessebre. Perquè aquell nen que va néixer el dia de Nadal, continua Banegas, no es va quedar en un pessebre sinó que va venir a donar sentit a les nostres vides i a reconciliar la nostra relació amb Déu que estava trencada. I, afegeix, no només això, sinó també a restablir les relacions amb nosaltres mateixos, amb el proïsme i amb la natura. Entendre això, afirma, dona sentit a cantar nadales, a desitjar-nos pau i felicitat, i a ser solidaris.

Al cor del llibre ressona el missatge evangèlic: “Tindrà un fill, i li posaràs el nom de Jesús, perquè ell salvarà dels pecats el seu poble” (Mateu 1:21). Aquest recordatori bíblic serveix com a far enmig de la voràgine festiva, convidant-nos a crear espais de reflexió i connexió amb allò veritablement significatiu. La visió de Banegas sobre l’Advent va més enllà del folklore: esdevé una oportunitat de renovació espiritual i humana, un temps privilegiat per redescobrir la fe, enfortir els llaços familiars i reconnectar amb les nostres arrels culturals.

Una experiència vital

En preguntar-li què espera que s’emportin els lectors del seu llibre, Daniel Banegas respon amb una reflexió profunda: “Una lliçó escoltada s’oblida fàcilment; una lliçó vista es manté una mica més, però una lliçó viscuda dura tota la vida”. Aquesta saviesa, explica, s’aplica tant a l’àmbit emocional com a l’espiritual, ja que “no es tracta de saber-se una resposta correcta, es tracta d’entendre, interioritzar i viure una realitat”. Si s’entén això, conclou, el que hem après no serà una experiència limitada a l’Advent sinó que ens acompanyarà al llarg de la nostra vida.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.