Lucia Montobbio –CR Cada 31 d’octubre, la comunitat protestant recorda el Dia de la Reforma Protestant. Aquest mateix dia, l’any 1517, Martí Luter va clavar 95 tesis a la porta del Palau de Wittenberg, a Alemanya. I amb aquest símbol es va marcar l’inici del moviment de la Reforma que va acabar amb la separació de l’Església Catòlica Romana.
Marta López, pastora a l’església protestant Barcelona-Centre, i que acaba de ser nomenada Secretaria General de la IEE (Iglésia Evangélica Española), explica que no totes les esglésies evangèliques celebren aquest dia, sobretot ho fan les esglésies històriques, les que provenen de les primeres reformes. “La celebració, a Catalunya, no està centrada en la figura de Luter, com pot succeir a Alemanya, ni tampoc es commemora la separació de l’església catòlica romana; la centralitat de la celebració està a recordar que la paraula de Déu sempre troba un camí per arribar a l’ésser humà... és un dia on es solen recordar les cinc soles de la Reforma: sola gràcia, sola fe, sola escriptura, sols Crist i soli Deo Gloria”, expressa López.
Víctor Hernández, actual pastor de l’església evangèlica de Betlem, recorda que L’EEC –Església Evangèlica de Catalunya– fa una celebració especial per recordar el Dia de la Reforma, el diumenge més proper a la data, ja que el 31 d’octubre a Catalunya no és festiu. A més a més, també hi ha un culte unit de totes les esglésies. Dissabte passat, 28 d’octubre, diverses comunitats protestants s’han trobat a la Primera Església Protestant de Rubí. “Ens apleguem per escoltar la Paraula de Déu i per pregar amb música, aquests són dos dels pilars de la reforma”, diu López.
Durant la cerimònia es pronuncien sermons i es prega commemorant la importància de la Reforma i la seva influència en la teologia i la pràctica cristiana. S'interpreten himnes i cants com el famós A Mighty Fortress Is Our God, de Martí Luter; traduïda al català per Àngel Cortés: "Déu és l’auxili";.
De fet, la música juga un paper destacat en aquesta celebració, és una manera de capturar l'esperit de la Reforma i recordar els esdeveniments històrics que van canviar la forma en què la gent entén la seva fe. “La traducció de la bíblia a l’alemany, deixant enrere el llatí, i al canvi del cant gregorià per himnes en els quals els fidels poguessin participar del culte són dues de les grans innovacions de la reforma, que va voler acostar a les persones a Déu”, explica López.
També, algunes comunitats decoren les seves esglésies en celebrar la festa. Pengen símbols relacionats amb la Reforma. Això pot incloure retrats de Martí Luter, exemplars de la Bíblia i fins i tot la rosa de Luter, una icona del luteranisme. En moltes regions, s’organitzen simposis sobre aquest moment històric. Conferències que conviden al debat públic i a la reflexió, oportunitats per aprendre més sobre aquella època decisiva en la història cristiana. En regions amb una forta tradició luterana, com Alemanya, poden celebrar-se fires, desfilades i altres activitats culturals.
Els protestants són coneixedors de l’herència rebuda després d’aquest moment històric. La memòria de la reforma esdevé així un moment especial, “tant de record com d’esperança, perquè en allò que va succeir ens entenem avui i ens obrim cap al futur, amb un lema que intentem no oblidar: ecclesia reformata, semper reformanda (l’església reformada, sempre reformant-se), una consigna que ens insta a no ser conformistes amb allò que som i fem ara, sinó a intentar mirar-nos sempre en la llum de Déu per transformant-nos en la seva paraula”, conclou López.