(CR) “L'escalada de tensió i de preparació bèl·lica a les portes europees, la multitud de morts al Mediterrani, la infinitat de petites i grans violències quotidianes, que seguen vides i destrueixen el planeta, evidencien la necessitat d'educar, de reflexionar, de pregar i de treballar eficaçment per avançar cap a una cultura de pau i fraternitat”. És l’apunt que fan des de la xarxa Ecoparròquia, que impulsa Justícia i Pau, amb motiu del Dia Internacional de la Fraternitat Humana. La data se celebra el 4 de febrer, aquest divendres, i coincideix amb la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional.
Entre els actes convocats per aquesta jornada, la Fundació per la Cultura Islàmica i la Tolerància religiosa ha convocat una conferència internacional amb el títol ‘Fraternitat Humana i Diplomàcia de les Religions’. L’acte tindrà lloc de cinc a set de la tarda i es podrà seguir per internet. Comptarà amb la intervenció de Míriam Díez, directora del Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura de Blanquerna-URL i també del jesuïta Jaume Flaquer, director de la Càtedra Andalusa per al diàleg de les Religions (CANDIR) i professor a la Facultat de Teologia de Granada de la Universitat Loiola.
A Catalunya, des d’Ecoparròquia proposen reflexions, activitats i materials per pregar i avançar en clau del que anomenen “ecologia fraterna”. I fan una crida a les comunitats a fer-los arribar nous materials per compartir al seu web i promoure l’ajuda mútua en aquest propòsit.
Tres anys després de la signatura a Abu Dhabi
En aquesta data, el papa Francesc s’ha unit a la ‘Taula rodona de la Fraternitat Humana i l'Aliança per a la tolerància global’ que té lloc a Dubai, amb la participació del Gran Imam Ahmed Al-Tayyeb. “En aquests anys hem caminat com a germans conscients que, respectant les nostres cultures i tradicions respectives, estem cridats a construir la fraternitat com una defensa contra l'odi, la violència i la injustícia”, ha dit el Papa saludant Al-Tayyeb en un missatge en vídeo.
La iniciativa de marcar una data concreta al calendari neix precisament de la mà d’aquests dos líders. Després de signar el Document sobre la Fraternitat Humana per a la Pau i la Convivència Mundial, van proposar a l'ONU de dedicar-hi una jornada mundial. Un dia per promoure la pau al món, el desenvolupament sostenible i unir esforços de la comunitat internacional per incentivar la tolerància, la inclusió, el respecte a la diversitat i la solidaritat entre les nacions i les persones.
L’Assemblea General de l’ONU ha expressat “una profunda preocupació pels actes que constitueixen una apologia de l'odi religiós”. Considera que trenquen amb “l'esperit de tolerància i el respecte de la diversitat, especialment en un moment en què el món s'enfronta a la crisi sense precedents ocasionada per la pandèmia de malaltia pel coronavirus (COVID-19)”. I demana donar-hi “una resposta mundial basada en la unitat, la solidaritat i la cooperació multilateral renovada”.