Vés al contingut
Catalunya Religió
catalonia-sacra-exvots
Fotografia: Catalonia Sacra.

CATALONIA SACRA Conegut com l’Escorial de la Segarra, el santuari de Sant Ramon Nonat conserva un fons extraordinari d’exvots pintats. A partir de la seva col·lecció, Catalonia Sacra proposa el diumenge 16 de juny, una activitat per conèixer aquests objectes que s’ofereixen a Crist, una verge o a un sant.

L’escriptor i antropòleg Adrià Pujol serà el conductor d’aquesta visita per descobrir-ne l’ús i funció. L’activitat, proposada pel bisbat de Solsona, començarà a les 11.30 h. La inscripció per a la visita s’ha de fer via web i té un preu de 8 euros.

Un exvot és un do ofert a un Crist, a la Verge, a un Sant, en compliment d’un vot, promesa solemne, jurament, o en record d’un benefici rebut. Sovint es penja a les parets o sostres de les esglésies. Fer precs i oferir exvots a Sants, Marededeus i Verges en cas de dificultats extremes o en successos amb resultats suposadament sobrenaturals era una pràctica habitual, especialment a les zones rurals catalanes fins ben entrat el segle XX. Actualment, encara se segueix aquest ritual, tot i que amb menor intensitat.

Hi ha diferents tipologies d’exvots. En el cas del santuari de Sant Ramon Nonat conserva un fons 231 exvots pintats, que representen una manifestació singular de la devoció popular i de l'art religiós. Els exvots pintats són petits quadres o retaulons de fusta en els que hi ha pintada una escena que descriu una intervenció miraculosa d'una divinitat. També són coneguts per "miracles", perquè aquests quadres es penjaven a l'església o ermita del sant per deixar constància del miracle i donar testimoni dels poders de la divinitat. La col·lecció de Sant Ramon va del segle XVII fins al XX.

Propostes per donar a conèixer el patrimoni cultural d'arreu

La programació de Catalonia Sacra de 2024 es va presentar el febrer en un acte al CaixaForum Macaya de Barcelona en un acte presidit pel cardenal i prefecte del Dicasteri per la Cultura i l’Educació del Vaticà José Tolentino. Enguany aquesta iniciativa, promoguda pels deu bisbats amb seu a Catalunya, proposa una trentena d’activitats que donen a conèixer el patrimoni cultural d’arrel religiosa d’arreu del territori.

Amb els campanars com a fil conductor, aquest any es proposen visites guiades, itineraris i conferències en vint-i-dues comarques de Catalunya i una del País Valencià. Aquest cop, i per primera vegada, l’agenda comptarà amb una activitat a Andorra, que forma part del bisbat d’Urgell. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.