(Alba Sabaté –CR) Als baixos de l’Institut Ramon Llull, a Diagonal amb Pau Claris, cares intrigades, interessades, expectants per saber si s’hi cabria o no a la sala, que estava a vessar. La tarda de dijous citava els protestants de tot Catalunya a la presentació del llibre que recull la seva història, des de l’any 1517 i fins avui. El títol, Història del protestantisme als Països Catalans. La ploma, de l’exconseller i exvicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira. Els protagonistes, “gent que ha tingut la gosadia de pensar i ser diferent”.
Així ha qualificat els protestants el crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle, que presidia l’acte amb l’autor, així com amb l’editor del llibre, Eliseu Climent i el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano. Plegats, han analitzat la rellevància del contingut de la publicació, que parla de totes les denominacions juntes com a unitat d’anàlisis i ho fa des d’un punt de vista no creient; per tant, segons ha destacat Eliseu Climent, “no fa apologia del protestantisme”.
Segons Carod-Rovira, l’objectiu de treballar en aquesta publicació ha estat “integrar la història protestant a la història dels Països Catalans en general”. A més, ha afegit que calia donar visibilitat a una confessió que és la segona en nombre de creients a Catalunya. D’altra banda, l’autor ha explicat que aquest llibre vol ser una aportació catalana a la commemoració dels 500 anys de la reforma protestant, que durant el 2017 “centrarà els actes i els debats intel·lectuals a tota Europa”.
Per a Daniel Giralt-Miracle, de l’obra destaquen quatre aspectes: la dificultat d’introduir noves idees amb què s’ha trobat el protestantisme, les dades sobre la reacció dels Països Catalans contra la inquisició, el paper del protestantisme en la llibertat i en els pobles d’Europa i, finalment, l’àmbit territorial estudiat, és a dir, Catalunya. Per la seva banda, Climent ha destacat l’esforç intel·lectual per “comprendre l’altre” que es mostra en una publicació que ha qualificat d’amena, rigorosa, didàctica i feta amb “el cor obert i la ment oberta”.
Durant l’acte, Carod-Rovira també ha repassat i reconegut les principals aportacions del protestantisme a la cultura, la ciència i la societat, tant a nivell nacional com internacional. En aquest sentit, ha destacat com personalitats com James Watt, Johan Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Rembrandt Harmenszoon van Rijn o –a casa nostra–, Joan Gamper, eren protestants. L’autor també ha parlat de la figura de Pere Galés, un gran intel·lectual calvinista al sud d’Europa, procedent d’Ulldecona, al Montsià. La revista Presència evangèlica –protestant i en català– també ha estat present en el seu discurs, ja que la publicació ha complert 50 anys d’activitat ininterrompuda.
Aquest llibre però, és només el començament. Després de cinc anys de documentació, Carod-Rovira confessa haver quedat amb “les mans plenes de pols, el cap d’informació i el cor d’afecte”. És per això que l’autor ja està treballant en una segona versió que serà un diccionari biogràfic del protestantisme. Igualment ja prepara, per a aquest any 2017, una exposició sobre els 500 anys del protestantisme de la qual en serà comissari. Tot plegat, perquè, segons afirma, “després de segles de silenci, calia un gest d’afirmació i dignitat” i per tant, aquest “no és només un llibre d’història, és un acte de justícia”.