Arxiprestat Badalona Nord Juana, Rosa, Nati, Mercedes i Maria. Aquesta comunitat de cinc religioses Carmelites Missioneres s’acomiaden de la ciutat de Badalona tancant el seu pis al carrer Coll i Pujol, al popular barri del Sant Crist, després d’una presència continuada a la ciutat des de 1890. Les Carmelites Missioneres han pogut participar en diverses eucaristies de comiat als Pares Carmelites. En la darrera, a la parròquia Mare de Déu de Montserrat on col·laboraven, han rebut l'escalf i agraïment d'amics i laics aquest 25 de setembre.
"Tot té el seu moment sota el sol i ara és un moment de reducció de forces, per la vida religiosa en general i també per nosaltres", explica la germana més jove de la comunitat, Maria Rallo. La comunitat voldria continuar al barri, però la manca de relleu i les limitacions que van sorgint en el dia a dia les fan fer aquest pas. "Un pas dolorós, però necessari", diu Rallo.
Cada religiosa anirà destinada a una comunitat diferent, "on podrem continuar estimant Déu i el proïsme". Allà, continua, "reforçarem aquestes altres presències de les comunitats on el Senyor ens envia". "Som carmelites missioneres allà on som!", assegura Rallo.
50 anys al barri d'atenció social i sanitària
Les Carmelites Missioneres marxen de manera discreta tal com van arribar, el 21 d’abril de 1890, per fer-se càrrec de l’obra social de la formació dels fills dels treballadors de la fàbrica Can Canyelles en l’escola coneguda com 'Asilo San José', fundada per l’empresari Josep Valls, fins a la seva clausura l’any 1974. A partir dels anys quaranta del segle passat, també van estar com a infermeres a l’antiga Clínica del Carme i a l’Hospital municipal de Santa Maria i Sant Josep, avui Hospital de Badalona.
El setembre de 1972, a petició del rector de la nova parròquia de la Mare de Déu de Montserrat, Narcís Puig, es va fundar la comunitat de religioses Mare de Déu de Montserrat, al barri del Sant Crist. "Hi havia molts carrers sense asfaltar, amb forts pendents i sense gaire ordre urbanístic, però ple de persones amables vingudes de tots els racons de la península, principalment d’Andalusia i Múrcia", recorda la germana Maria del Carmen Parra. Parla de persones emigrants treballadores, sense cohesió social.
Els veïns més grans recorden la germana Nati, que va exercir d’assistent social tot ajudant molts veïns en els tràmits burocràtics i ajudes que els corresponien. O la germana Begoña que donava classes en una de les acadèmies del barri i va coordinar durant molts anys la catequesi amb els nens.
"Portem 50 anys al barri, sobretot a la parròquia, però també a l’atenció social i sanitària", diu Maria. Les germanes hi han fet una mica de tot: posar injeccions, arreglar els papers de qui venia d’altres regions, visitar malalts, fer catequesi, reforç escolar i classes de castellà per adults. "És un barri amb molta vida i, per tant, també amb bastants necessitats", detalla la germana Maria.
El carisma de les Carmelites Missioneres, fundat pel carmelita descalç beat Francesc Palau, és molt proper també a l’esperit de santa Teresa de Jesús.