Claretians Escoles Laudato Si'. Una pedagogia eco-humanista és el nou llibre del director general d'Afers Religiosos, Carles Armengol, que publica l'Editorial Claret. La publicació vol contribuir a la reflexió sobre el compromís cristià amb l'escola posant en relleu el que diu la Doctrina Social de l'Església per formular una pedagogia coherent amb les propostes del papa Francesc. El llibre es presentarà aquest 1 de març a les 18:30 h a la Llibreria Claret.
Armengol, que és mestre, educador social i pedagog, afirma que cal considerar l’encíclica Laudato Sí’ com l’eix vertebrador del missatge social de l’Església per a les dècades vinents. Per a ell, és una nova síntesi del pensament social cristià. “La seva crida a la conversió ecològica integral no és sinó una nova crida a evangelitzar i a evangelitzar-se”, diu l’autor.
El director general d'Afers Religiosos assegura que l'encíclica del papa Francesc és "una crida a renovar conjuntament el projecte educatiu i el projecte pastoral de les escoles catòliques". És així, segons Armengol, pel caràcter integral i integrador de la proposta del Papa i per l'actualitat del discurs i de les alternatives proposades "davant de la crisi ecosocial global que viu la humanitat".
Al nou llibre de l'Editorial Claret, Armengol fa un repàs de l’aportació feta per la Doctrina Social de l’Església des del Vaticà II fins a l’actualitat, posa en relleu la gran riquesa educativa del magisteri de Francesc i proposa accions i pistes per aprofundir en la resposta que des de l’escola han de donar els cristians, d’acord amb la crida i el missatge del papa Francesc. "Escoles Laudato Si’. Una pedagogia eco-humanista és un llibre necessari per repensar l’escola des de la seva missió instructiva i socialitzadora", diuen des de l'editorial.
Aquest pròxim dimecres Armengol presentarà el llibre a la Llibreria Claret juntament amb Roser Bosch, d'Ecologia i Justícia de Justícia i Pau; la responsable de pastoral de les Escoles Gabrielistes, Claustre Besora; i serà conduït per la periodista Carme Munté.
Impulsor d'iniciatives pedagògiques de compromís amb el medi ambient
Carles Armengol Siscares (Barcelona, 1960) és pedagog, educador social i mestre. Ha treballat en diverses fundacions socials i educatives com la Fundació Pere Tarrés o la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. Va crear els estudis d’Educació Social a la Universitat Ramon Llull i va ser director de l’Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona. Actualment, encapçala la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. També ha treballat a Joventut i a Afers Socials.
Armengol desenvolupa una intensa activitat cívica i eclesial des de diferents entitats: la Fundació d’Escoles Parroquials de Barcelona, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, el Grup Sant Jordi de Drets Humans o la Fundació Quatre Vents per a la petita infància. Ha impulsat iniciatives pedagògiques de compromís amb el medi ambient i de desenvolupament de nous estils de vida amb la comissió d’Ecologia i Justícia de Justícia i Pau Barcelona. Amb l’editorial Claret ha publicat, entre altres: Canviar el consum per canviar la vida (2019) i Perspectives de l’educació en el lleure (2006).