Afers Religiosos L'Institut d'Estudis Catalans ha acollit aquest dimecres l'acte commemoratiu de la Setmana Mundial de l'Harmonia Interconfessional. Aquesta celebració va ser impulsada per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2010 per posar en relleu que la comprensió mútua i el diàleg entre religions constitueixen dimensions importants de la cultura de pau. Durant l'acte, el director general d'Afers Religiosos, Carles Armengol, ha destacat que l'harmonia interconfessional "no pot ser fruit de la indiferència".
En la seva intervenció, Armengol ha subratllat que “Nacions Unides insisteix en l’harmonia interconfessional com un camí que ajudi a construir la pau entre els pobles i dins de cada poble”. “I també com a camí d’assolir el millor de nosaltres mateixos en benefici de la comunitat, construint el bé comú, assegurant la possibilitat de la vida humana digna sobre la terra per a tots units en un ideal de fraternitat”, ha dit. En aquest sentit, per al director general d'Afers Religiosos, l’harmonia "no és fruit del silenci". Tampoc de la indiferència o la "mera tolerància passiva". "Per això el diàleg interreligiós és important i volem seguir encoratjant-lo i promocionant-lo”, hi ha afegit.
Així mateix, Carles Armengol ha recordat que enguany “es compleixen 20 anys d’una entitat catalana molt important en aquesta tasca de diàleg: el Grups de Treball Estable de les Religions (GTER)". "Per aquest motiu hem unit en una de sola la commemoració d’aquest aniversari i la de la setmana de l’harmonia”, ha conclòs.
Així doncs, el president del GTER, Mohammed Halhoul, ha destacat que “aquest camí, que va començar fa vint anys, continua sent més rellevant i necessari que mai". "Per afrontar els reptes que la nostra societat ens planteja, la contribució de tothom és essencial", ha dit.
Una iniciativa que comença el 2015
Tot seguit ha tingut lloc una actuació musical a càrrec de Burruezo & Nur Camerata, que han interpretat sis peces.
A redós de la Setmana Mundial de l'Harmonia Interconfessional, any rere any s’organitzen centenars d’actes arreu del món. La Generalitat hi participa des de 2015, i també s’han afegit a la iniciativa diverses administracions locals i grups de diàleg interreligiós de tot el país.