Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Càritas) Amb motiu del dia de Corpus Christi, Càritas Diocesana de Barcelona (CDB) ha presentat la memòria del 2016 i ha fet un avançament dels primers cinc mesos del 2017. En presència de l’arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella, el director de CDB Salvador Busquets ha volgut destacar que malgrat l’escenari actual d’expansió econòmica, seguim endinsats en una profunda crisi social.

Busquets ha destacat que cada cop són més les persones que han de construir la seva vida sobre unes bases inestables: els treballadors que reben ingressos insuficients per cobrir les seves necessitats bàsiques, amb inseguretat, incertesa i falta de garantia en les condicions de treball, viuen en una situació precària que s’estén a tots els àmbits de la seva vida (salut, habitatge, educació...), com si entressin en un laberint del quan no poden sortir. "La porta d'entrada al mercat laboral és la precarietat - ha indicat Busquets - i l’augment d’aquesta precarietat afecta les persones més vulnerables”. Així mateix, el director de CDB ha remarcat que la càrrega de la crisi s’ha distribuït de manera poc equitativa, i els pobres l’han patit amb més intensitat.

Treballar ja no garanteix sortir de la pobresa

Mercè Darnell, adjunta a l’Acció Social de CDB, ha destacat que l’atenció de Càritas és més intensiva, i que les persones necessiten més ajudes en tots els àmbits de la seva vida. El 2016, CDB ha atès 22.435 persones (un 6% menys en relació a l’any passat), alhora que els serveis prestats han augmentat un 4,2%, i el Servei d’Ajudes Econòmiques (SAE) les ha incrementades en un 7% (aliments, lloguer, subministraments, transports, material escolar, etc.) amb relació al 2015.

Treballar ja no garanteix sortir de la pobresa. El 77% de les persones ateses en edat laboral es troba a l’atur, i un 16% treballa però amb ingressos insuficients. Nota de Premsa D’altra banda, el 45% de les persones ateses no compta amb una llar digna, i un 31% de les llars amb fills estan a càrrec d’una mare sola.

Des de CDB se segueix treballant per oferir fils d’esperança: 1.114 persones han trobat feina gràcies al programa de Formació i Inserció Sociolaboral, s’ha evitat que 3.355 persones es quedin al carrer per mitjà d’ajudes econòmiques, mediació, pisos compartits i unifamiliars i centres residencials, i s’han destinat 4,3 milions d’euros en ajudes a les necessitats bàsiques.

Les persones ateses tornen a augmentar un 6%

En relació a les dades del 2017, les persones ateses tornen a augmentar un 6%, xifra que demostra que la crisi social continua. Destaca l’arribada de persones que provenen de països en situació de conflicte i violència.

El director de CDB ha demanat a la Generalitat de Catalunya que segueixi treballant per implementar la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) el setembre; una ampliació del parc d’habitatge de lloguer social públic; un treball decent que asseguri la supervivència, garanteixi els drets de ciutadania i sigui font de realització personal; i finalment la protecció a les persones migrades i refugiades impulsant polítiques internacionals i d’àmbit europeu que garanteixin el compliment dels seus drets.

Per cloure l’acte, l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha volgut agrair a Càritas Diocesana de Barcelona la tasca fonamental que realitza per transformar el conjunt de la comunitat cristiana en subjecte de la caritat. "Darrere d'aquestes dades hi ha persones amb noms i cognoms" ha indicat, i ha fet una crida per superar els interessos individuals, tot construint una societat més justa, fraterna i solidària.

Durant la roda de premsa s’ha presentat la campanya “Atrapats en la precarietat”, que estarà present a diferents mitjans de comunicació i la nova web. A més, diumenge 18 de juny tindrà lloc a totes les parròquies de la diòcesi la col·lecta a favor de Càritas.

Territori
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.