Vés al contingut
càritas

CÀRITAS "Ja han mort 1000 persones al Mar Mediterrani el 2023". La situació és crítica i amb motiu del Dia Mundial del Refugiat, Càritas Espanyola se suma a la crida de Càritas Europa de garantir l’accés a la protecció dels refugiats a través d’una millora del sistema d’asil, que situï els drets de les persones al centre. Això comença, segons el comunicat de Càritas Europa, per garantir vies segures i regulars de protecció i condicions dignes d’integració en la societat d’acollida.

A tot el món, prop de 110 milions de persones van viure desplaçades forçosament el 2022 a causa de guerres, violència i conflictes, o catàstrofes naturals. Aquesta aspra xifra inclou els milions de persones que van fugir de la guerra a Ucraïna, les que van abandonar Veneçuela a causa d’una combinació de crisis polítiques, socioeconòmiques i humanitàries, les que van abandonar la República Democràtica del Congo o van ser desplaçats interns al país a causa d’atacs de grups armats. A la UE, sirians i afganesos van seguir sent les dues nacionalitats que més sol·licituds d’asil van presentar el 2022.

"Fugir i deixar-ho tot enrere no és sovint una elecció, sinó l’única opció per a un futur segur", defensen des de l'organització. En aquesta línia, no és d’estranyar que el lema de l’ONU per al Dia Mundial del Refugiat d’enguany sigui "Esperança lluny de casa".

"Si haguessin existit vies segures i regulars de protecció, es podrien haver salvat les vides de les 79 persones que es van ofegar a grècia"

Però arribar a un lloc segur implica sovint embarcar-se en un viatge perillós. El tràgic naufragi d’un vaixell pesquer abarrotat que va zozobrar i es va enfonsar davant Grècia el 14 de juny és l’últim exemple. "Si haguessin existit vies segures i regulars de protecció, es podrien haver salvat les vides de les 79 persones que es van ofegar, i possiblement dels cents que encara romanen desaparegudes", asseguren. Les xifres són clares: Ja han mort més de 1.000 persones el 2023 al mar Mediterrani.

“No hi ha temps que perdre per garantir vies segures i regulars, com el reassentament i els visats humanitaris, per a les persones que busquen protecció, i per eliminar les expulsions i la violència generalitzades que pateixen amb massa regularitat durant els seus viatges”, assenyala Càritas Europa en la seva nota.

Interpel·len als governs

Càritas demana als governs europeus que preservin l’accés al seu territori i el dret d’asil. “Lamentablement, la reforma en curs del sistema d’asil de la UE pretén impedir aquest accés, mantenir les persones necessitades de protecció als països fronterers mentre es tramiten les seves sol·licituds de protecció i imposar retorns ràpids. Ens preocupa que això condueixi a una detenció generalitzada i a campaments superpoblats a la frontera exterior de la UE, com hem vist en el passat amb les indignes condicions d’acollida a les illes gregues, com Moria”, apunta la nota.

“Instem els líders europeus a preservar l’accés a l’asil a Europa i a garantir vies segures per a les persones que necessiten protecció. Ja s’han perdut prou vides"

Els governs europeus han de respectar les seves responsabilitats en virtut del dret internacional dels refugiats garantint procediments d’asil eficients i condicions d’acollida dignes. També esperem que prometin un nombre ambiciós de places de reassentament -una eina crucial per salvar vides i portar els refugiats a un país on rebran protecció a llarg termini- i que després compleixin adequadament els seus compromisos.

“Instem els líders europeus a preservar l’accés a l’asil a Europa i a garantir vies segures per a les persones que necessiten protecció. Ja s’han perdut prou vides. Un sistema reforçat d’ asil i acollida ha de proporcionar protecció i suport adequats. Invertir en societats acollidores és clau per construir l’esperança lluny de casa i permetre que els refugiats prosperin a la seva nova llar”, assenyala María Nyman, secretària general de Càritas Europa.

No hi ha dret d’ asil sense accés al procediment

Càritas acompanya moltes persones que busquen des de fa mesos com demanar asil a Espanya. Davant aquesta realitat, urgeix donar una solució a la barrera invisible que suposa la cita prèvia en policia per demanar protecció internacional. Aquesta solució ha de ser, a més accessible i igual per a totes les persones.

“La falta d’accés al procediment està deixant desprotegides i fora del sistema d’acollida a famílies amb menors, persones joves i sense possibilitat d’identificar aquelles que es troben en una situació especialment vulnerable”, explica María Segurado, de l’equip d’Incidència Política de Càritas Espanyola.

garantir el dret d’asil passa també per generar un canal segur i real a la frontera i als consolats

Per a Càritas garantir el dret d’asil passa també per generar un canal segur i real a la frontera i als consolats, així com agilitzar les extensions familiars d’aquells que ja han obtingut l’estatut de refugiats i volen reunir les seves famílies a Espanya.

Càritas és testimoni a diari de les múltiples traves que troben els sol·licitants de protecció internacional i d’asil per contactar amb l’administració pública. De fet, entre les seves vuit propostes polítiques de cara a les eleccions generals del proper 23J, demana als diferents grups de l’arc parlamentari que es garanteixi el dret a una bona administració reconeixent el dret de les persones administrades a triar la manera de relacionar-s’hi, també a través de mitjans electrònics, simplificant els tràmits i agilitant els procediments.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.