Vés al contingut

(Càritas Catalunya) Fa unes setmanes, Càritas publicava el seu informe “Un impacte sostingut després del confinament. La realitat de les famílies acompanyades per Càritas el setembre de 2020” on es tornava a constatar, com al juny passat, que, a causa de la pandèmia, més de 650.000 persones viuen en llars que no poden fer front a les despeses de subministraments del seu habitatge i prop de 42.000 famílies s’han vist obligades a canviar de residència per a disminuir les despeses.

Des d’aquestes terribles i inhumanes dades quotidianes, segons Càritas, la publicació, del Reial decret llei 37/2020, de 22 de desembre, de mesures urgents per fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica en l’àmbit de l’habitatge i en matèria de transports, procurarà, almenys temporalment, vies de solució davant la dificultat de sostenir l’habitatge i les entrades totalment necessaris per a una vida digna (aigua, electricitat i gas).

Ja en el seu document “Per una societat més justa. Propostes polítiques davant les eleccions legislatives de 2019”, Càritas, com a Proposta n. 3, plantejava una reforma legislativa que protegeixi les famílies vulnerables en cas de desallotjament, sol·licitant als nostres governants les reformes legals necessàries per no dur a terme desallotjaments forçosos sense proveir a les persones i famílies d’un allotjament alternatiu, dins d’un procés tutelat pels Serveis Socials.

Aquests mesos, i davant les diverses mesures d’emergència que s’han anat aprovant, Càritas ha reiterat aquest recordatori i el requisit imprescindible d’incloure en les mateixes a totes les persones i famílies en situació de vulnerabilitat, no només la sobrevinguda per la COVID-19 , sinó molt especialment els que ja de forma estructural i sostinguda la venien patint, i que han vist augmentada exponencialment aquesta vulneració i exclusió social i econòmica.

Càritas celebra l’aprovació del Reial Decret assegurant que és una notícia esperada, necessària, urgent i imprescindible, però alhora adverteix que el Reial Decret deixa alguns aspectes sense resoldre, que deixaran fora d’aquestes mesures a persones i famílies que haurien de poder accedir-hi.

Càritas proposa l’adopció de polítiques públiques que facin efectiu, primer, el dret humà a l’habitatge per a totes les persones i famílies que es troben en situació de vulnerabilitat i/o exclusió social i, en segon lloc, l’establiment de mesures actives per a la protecció de les famílies davant la vulnerabilitat energètica que assegurin que la transició cap a un model energètic més net i sostenible és justa per a les comunitats i col·lectius afectats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.