Vés al contingut
caritas-barcelona-torre-baro
Fotografia: Càritas Barcelona.

Càritas Barcelona Un centenar de persones del barri de Torre Baró han participat aquest divendres a la tarda en la festa d’inauguració del projecte 'En Obert'. El projecte ha consistit a transformar i condicionar els espais exteriors del Centre Obert Torre Baró, donant resposta a les necessitats dels infants, joves i famílies que l’utilitzen diàriament. El projecte ha estat impulsat pel Pla de Barris de Zona Nord de l’Ajuntament de Barcelona, i s’ha desenvolupat conjuntament amb B-Murals, l'associació cultural El globus vermell i l’artista visual Julián Manzelli.

Durant la festa d’inauguració, Maria de Salas, referent del projecte 'En Obert', ha estat l’encarregada de desgranar tot el procés d’elaboració. “Vam detectar que la part exterior del centre obert estava força descuidada. Volíem que aquest espai fos un lloc de trobada per les famílies, però també per les persones que viuen al barri. Torre Baró és un lloc on hi ha pocs punts de trobada, i hem actuat en aquest sentit”, ha indicat.

De Salas ha detallat que el procés participatiu ha tingut tres fases. En primer lloc, s’ha fet una pluja d’idees, on veïns, veïnes i famílies han pogut explicar les necessitats que volien resoldre: La col·locació de bancs per seure, comptar amb algun racó on cobrir-se del sol o designar un espai on els infants poguessin jugar.

A la segona fase han participat els infants i adolescents del centre obert, que han construït un moble multifuncional. “Els objectius eren repensar, decorar i refer la plaça exterior, però també construir un moble de fusta amb diferents utilitats. El moble ha estat elaborat íntegrament pels joves, que també han col·laborat en la creació del mural”, ha explicat. A finals de febrer van començar a pintar el mural, que ha comptat amb el suport de l’artista visual Julián Manzelli.

“Els joves demanaven tenir aquest espai; la comunitat ha impulsat l’acció, i això és el més especial”

Durant la jornada festiva, els infants han gaudit de l’actuació del mag Pep, s’ha servit un sopar popular i finalment s’ha votat el nom de la plaça. Per una àmplia majoria, els veïns i veïnes han decidit batejar l’espai com a "La Bassa de Torre Baró”, en record d’una antiga bassa que hi havia en aquest espai.

Posteriorment, Juan Antonio Luna, responsable del Centre Obert Torre Baró, ha recordat que en aquest barri hi ha poques zones dedicades a la infància, on els joves puguin sortir i jugar a pilota. “Els joves demanaven tenir aquest espai al barri, i amb aquesta acció ho hem fet possible. No és un projecte que vingui dels tècnics, sinó que és la comunitat ha impulsat l’acció, i això és el més especial”, ha destacat.

Pel que fa al perfil dels infants i joves atesos, Juan Antonio Luna ha explicat que el Centre Obert Torre Baró va atendre a 64 infants i joves durant el 2022. D’aquests, un 40% provenen de famílies monoparentals. Així mateix, també destaca la problemàtica de l’habitatge que pateixen les famílies, ja que un 15% es veuen obligades a ocupar, i en un 8% dels casos els infants han de viure amb els seus pares en habitacions de relloguer.

Finalment, i pel que fa a la situació econòmica, el 50% dels pares i les mares es troben a l’atur o viuen de l’economia submergida. “És un barri on els índexs d’atur són molt alts, amb una taxa de pobresa superior a la resta de la ciutat de Barcelona. Per aquest motiu és més important que mai la nostra feina en favor dels infants i joves del barri”, ha conclòs.

Una cinquantena d'infants atesos d'entre 6 i 14 anys

Càritas Diocesana de Barcelona ha recordat que el 70% de les famílies que atén no poden dur a terme activitats extraescolars o de lleure, i que projectes com aquests són imprescindibles per trencat amb la transmissió intergeneracional de la pobresa.

Per aquest motiu, el Centre Obert Torre Baró de Càritas i Suara atén a 46 infants, joves d’entre 6 i 14 anys en situació de pobresa i exclusió social, així com a les seves respectives famílies. La majoria dels infants venen derivats pels serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona, i es vetlla per un pel seu desenvolupament personal i educatiu organitzant activitats diàries i oferint una atenció personalitzada que aspira a compensar les carències afectives i de socialització dels infants que hi participen.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.